marți, 19 martie, 2024

Olguţa Vasilescu: Vor fi acordate sume compensatorii tuturor angajaţilor din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri

Distribuie:

Publicat:

Toţi angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări ale veniturilor comparativ cu luna februarie vor primi sume compensatorii, iar în lege va fi introdus un filtru pentru a nu mai putea fi alocate sporuri pe criterii subiective, a declarat marţi, la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, după întâlnirea cu sindicatele.

"Cred că o modificare foarte importantă, dacă nu cea mai importantă, este aceea că se acordă sume compensatorii pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de februarie 2018. Suma compensatorie urmează să acopere integral această diferenţă, deci nu mai putem vorbi în acest moment despre vreo scădere de venituri în sistemul sanitar. În fapt, azi am hotărât să introducem un nou filtru în lege astfel încât să nu mai rămână la arbitrarul managerilor de spitale şi autorităţilor locale să aloce sporuri pe criterii subiective, în unele cazuri încălcându-se foarte grav, atât legea, cât şi Hotărârea de Guvern privind regulamentul de sporuri. Nu a fost în intenţia legiuitorului ca veniturile să scadă în sistemul de sănătate şi ne asigurăm că prin aceste modificări pe care le facem nu mai este posibil să se întâmple acest lucru", a afirmat ministrul Muncii.

Aceasta a precizat că, în urma discuţiilor, s-a constatat că aproape 7.000 de persoane au avut diminuări de venituri şi a subliniat că modificările ce vor fi făcute pe Legea salarizării vor viza strict modul de acordare a sporurilor.

"Este o discuţie foarte lungă şi vine în urma unei discuţii cu managerii. După această discuţie cu managerii, am avut şi foarte multe raportări de la toate spitalele şi am constatat că erau aproximativ 7.000 de persoane care au avut scăderi de venituri, din care mai mult de jumătate erau în doar două spitale. Asta ca să înţelegem cât de subiectiv s-au aplicat această lege şi regulamentul de sporuri. Aş vrea să subliniez că se fac modificări pe Legea salarizării, dar aceste modificări vor viza strict modul de acordare a sporurilor. Nu vom umbla la grila de coeficienţi sau alte prevederi ale legii, cu excepţia directorului de îngrijiri, unde ne vom întoarce la forma iniţială a legii, din iulie 2017, practic abrogând un articol care s-a aprobat în Parlamentul României. Una dintre măsurile importante este scoaterea gărzii efectuate de medici şi asistente în afara plafonului de 30% prevăzut pentru sporuri ca pondere în totalul cheltuielilor cu personalul pentru fiecare ordonator de credite şi, în acest sens, credem că se vor rezolva foarte multe probleme. În primul rând, nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici. Această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite şi prin aceasta nu le vor mai fi limitate celelalte sporuri la care au dreptul. În al doilea rând, se creează un spaţiu important în anvelopa plafonului de 30% pentru celelalte sporuri acordate în sistemul de sănătate", a explicat Olguţa Vasilescu.

 

Ea a adăugat că Executivul a luat decizia ca pentru spitalele de monospecialitate, ca de exemplu cele de psihiatrie, tuberculoză, dar şi pentru anumite servicii judeţene de ambulanţă, cum ar fi Ambulanţa Bucureşti, să se permită în condiţii bine justificate o suplimentare a sporurilor, determinată de specificul acestor activităţi, iar aprobarea acestei situaţii se va face prin Hotărâre de Guvern, cu motive foarte bine fundamentate.

"Sunt deja mai multe revendicări ce au fost rezolvate până la această dată. De exemplu, s-a cerut ca moaşele să fie asimilate activităţii desfăşurate de asistente pentru a beneficia de o creştere accelerată a salariilor până în anul 2022, dar această revendicare era deja rezolvată, din punctul nostru de vedere, prin asimilarea funcţiei de asistentă şi moaşă sau soră, conform Legii 95/2006 şi, în acest sens, au fost făcute deja precizări de către Ministerul Sănătăţii, dar, din păcate, în 20% din spitale nu s-au aplicat. Apoi, avem pragul minim în regulamentul de sporuri. A fost una dintre revendicări să se asigure acest prag minim care s-a negociat prin regulamentul de sporuri. Nu am umblat şi nu intenţionăm să modificăm acest prag minim. Deci, nu ar trebui să existe motive de îngrijorare în această privinţă. În ceea ce priveşte negocierea contractului colectiv, o altă revendicare, deja a fost rezolvată, ieri (luni – n. r.) la Ministerul Sănătăţii având deja loc prima negociere în acest sens", a mai spus Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a lansat şi câteva avertismente, cerând autorităţilor locale şi managerilor de spitale să respecte legea şi regulamentul de sporuri, subliniind că aplicarea măsurilor locale depinde direct de respectarea acestor reglementări. Ea a dat ca exemplu cazul de la Oradea, unde 41 de medici de la UPU-SMURD Bihor au depus, la secretariatul Spitalului Judeţean din Oradea, un document în care îşi anunţau "demisia colectivă".

"Am avut cazul de la Oradea, un caz foarte ciudat, unde s-a emis o hotărâre de Consiliu Local, care ar fi trebuit să modifice o Hotărâre de Guvern, ceea ce este totalmente ilegal şi probabil prefectul din judeţul Bihor va anunţa această hotărâre de Consiliu Local ca fiind ilegală", a afirmat oficialul de la Muncă, precizând că în orice situaţie de acest gen Corpul de control al prim ministrului este pregătit să intervină.

"Managerii de spitale trebuie să respecte justa distribuire a sporurilor. Şi reiterez că în Legea salarizării este obligaţia managerului de spital să consulte sindicatele privind modul în care se acordă sporurile şi, din discuţiile pe care le-am avut azi cu sindicatele, ne-am dat seama că, din păcate, nici acest articol de lege nu se respectă", a susţinut şeful de la Muncă.

Marţi, la sediul Guvernului, a avut loc întâlnirea dintre prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Daniela Pescaru şi reprezentanţii sindicatelor Sanitas şi Solidaritatea Sanitară.

În urma unui acord încheiat cu Guvernul, reprezentanţii organizaţiilor sindicale au consimţit să renunţe la greva generală, programată în data de 11 mai 2018. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img