joi, 18 aprilie, 2024

Omul care poate gusta sunetele

Distribuie:

Publicat:

S-a nascut in Anglia, traieste in Germania si este unul dintre oamenii care au o capacitate extrem de rara, denumita sinestezie.

Atunci cand James Wannerton a inceput sa invete limbi straine la scoala, el a spus ca franceza are gust de „oua moi”, iar germana gust de marmelada. 

Sinestezia este o afectiune neurologica ce are ca rezultat imbinarea unor simturi care, in mod normal, nu sunt conectate. Astfel, stimularea unuia dintre aceste doua simturi produce o reactie involuntara in cazul celuilalt. De exemplu, cineva care sufera de sinestezie poate auzi o culoare sau vedea un sunet. 

Initial, la nastere, cele cinci simturi principale ale omului sunt interconectate, ele despartindu-se odata cu dezvoltarea creierului. Totusi, in unele cazuri, aceasta separare nu este completa, iar unele conexiuni raman valabile. 

Exista chiar si o teorie conform careia cu totii suferim de sinestezie insa aceasta se manifesta la intensitati diferite. De asemenea, exista anumite cazuri de sinestezie care apar in urma unor rani craniene sau traume emotionale severe. 

James se incadreaza in categoria celor care au avut aceasta tulburare toata viata si a aflat ca aceasta afectiune este recunoscuta din punct de vedere medical la varsta de 20 de ani. 

Acesta povesteste ca fiecare sunet pe care il aude, in special cand aude cuvinte, vine la pachet cu un gust involuntar si o experienta tactila. Iar gustul il simte la nivelul gurii, nu este o simpla asociere pe care o face. 

„Daca il aud pe cainele meu latrand, simt gustul si textura unei creme de ou. Cuvantul „like” are gust de iaurt, iar numele „Martin” are gust de tarta proaspat scoasa din cuptor”, a marturisit James pentru The Independent. 

Barbatul experimenteaza zilnic o insiruire constanta de gusturi. De asemenea, James marturiseste ca exista momente in care experimenteaza gusturi pe care nu le recunoaste imediat. 

„Cred ca mare parte dintre gusturile mele sinestezice isi au originea in trecut si un numar mare provind din copilaria mea”, explica James. Singurul gust pe care el il asociaza cu cuvantul in sine este cel de cafea, pe care il simte atunci cand aude acest cuvant. 

sursa: gandul.info

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img