joi, 28 martie, 2024

ONU indeamna statele sa-si repatrieze fostii combatanti din Siria

Distribuie:

Publicat:

Experţi ai Naţiunilor Unite în domeniul drepturilor omului au îndemnat luni 57 de state să repatrieze aproape 10.000 dintre cetăţenii lor – femei şi copii asociaţi cu combatanţi ai Statului Islamic – deţinuţi în lagăre din nord-estul Siriei în "condiţii subumane", fără un proces legal, informează Reuters potrivit Agerpres.

Potrivit legislaţiei internaţionale, aceste state au datoria de a-şi repatria cetăţenii şi, dacă există dovezi, să-i judece pe adulţi pentru crime de război sau alte infracţiuni, în cadrul unor procese corecte în tribunalele din ţările lor, subliniază experţii.
În jur de 9.460 de femei şi copii se numără printre cei peste 64.000 de oameni închişi în lagărele din Al-Hol şi Roj, administrate de autorităţile kurde din Siria şi unde majoritatea deţinuţilor sunt cetăţeni irakieni şi sirieni.

"Problema este una de extremă urgenţă", a declarat Fionnula Ni Aolain, raportor special al ONU pentru apărarea drepturilor omului în cadrul acţiunilor de combatere a terorismului, într-o conferinţă de presă susţinută după ce experţi independenţi au emis un comunicat comun.

Ea a calificat lista celor 57 de ţări – printre care figurează Regatul Unit, China, Franţa, Rusia şi SUA – drept "o listă a ruşinii". De asemenea, ea a deplâns o "escaladare în retragerea de cetăţenii", subliniind că este ilegal să laşi pe cineva apatrid.

"Aceşti copii şi femei trăiesc în condiţii care nu pot fi descrise decât ca oribile şi subumane… Condiţiile din aceste lagăre pot fi considerate tortură, tratament degradant şi inuman, conform legislaţiei internaţionale", a spus Ni Aolain.

ONU a anunţat luna trecută că a primit informaţii conform cărora 12 cetăţeni sirieni şi irakieni au fost ucişi în prima jumătate a lui ianuarie în lagărul Al-Hol, unde trăiesc refugiaţi din interiorul Siriei şi familii ale unor combatanţi ai Statului Islamic.

Canada, Finlanda şi Kazahstan şi-au repatriat câţiva cetăţeni, a mai anunţat Fionnula Ni Aolain, salutând acest firav început de repatrieri. Ea a comparat "detenţia ilegală" în lagăre cu ţinerea persoanelor suspectate în centrul de detenţie Guantanamo Bay timp de ani de zile, fără ca la adresa lor să fie formulate oficial acuzaţii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img