joi, 28 martie, 2024

ONU recomanda instalarea de camere video in sectiile de politie

Distribuie:

Publicat:

Philip Alston, raportorul special al ONU pe probleme de saracie extrema si drepturile omului, considera necesare camerele video in sectiile de politie pentru a proteja autoritatile de acuzatii nefondate.

In ceea ce priveste Romania, Alston a precizat ca din peste 3.000 de plangeri depuse la adresa organelor de politie din Romania in perioada 2012-2014, doar 14 s-au soldat cu urmari judiciare, iar patru au dus la condamnari.

“Am recomandari privind instalarea unor camere video CCTV (closed circuit television cameras), folosirea unor inregistrari video individuale de la sectiile de politie. In multe tari acest lucru se face in mod uzual pentru a proteja politia de acuzatii nefondate. Politia sustine ca cele mai multe dintre acuzatiile care mi-au fost prezentate au fost false. Exista o singura modalitate de a dovedi acest lucru”, a declarat oficialul.

In plus, acesta a precizat ca modul in care sunt tratate persoanele in sectiile de politie reprezinta, de asemenea, un indicator in ce priveste respectarea drepturilor omului.

De asemenea, a adaugat ca nu se indoieste de asigurarile primite din parte mai multor oficiali din MAI si din Politie, dar a aprecciat ca sistemul actual faciliteaza abuzurile.

Acesta a efectuat o vizita in tara noastra in perioada 2-11 noiembrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img