marți, 23 aprilie, 2024

OPINII: Romania, o tara si o natiune cu probleme mari de 2000 de ani

Distribuie:

Publicat:

Ma infomez zilnic despre Ardeal si Banat. Oriunde ma aflu. Chiar si cand scriu aceste randuri la Budapesta: de la absurdul guvernarii de la Bucuresti si mediocritatea noului guvern, la intamplarea de la Cluj privind demonstratiile gay, la declaratiile unor britanici dupa o vizita turistica la Cluj, adica: suntem o tara in care contructiile noi, de dupa cel de al-II-lea Razboi Mondial, sunt eminamente sovietice (incepand cu Casa Poporului din Bucuresti). Exceptie fiind doar centrul Clujui si celelalte edificii din Ardeal si Banat construite inainte de 1918, care toate apartin etnicilor germani, respectiv maghiari. Fundamental nu ne apartine nimic noua, romanilor (imi amintesc de un document vazut cand eram inca student in care scrie negru pe alb, ca “romanilor li se interzicea intrarea in Cetatea Sighisoarei”). Din cand in cand mai apare cate o luminita a normalitatii, ca scurtul articol publicat in adevarul.ro scris de clujeanul Peter Demeny.

Cateva aparitii in public din ultima vreme, cum este de exemplu aparitia cu explicatii istorice ale lui Traian Basescu. Era vorba de presupusul targ intre PSD si UDMR, acesta din urma solicitand la schimb recunoasterea zile de 15 Martie, ca Zi Nationala a Romaniei. Traian Basescu da explicatii cum ca la 15 martie, 1848, Dieta de la Pesta (atunci inca separata de Buda), hotarand Programul Revolutiei de la 1848 in 12 puncte, din care prin punctul 12 se cerea alipirea Translvaniei la Imperiu. (N. B. La acea vreme nu exista inca Regatul Ungariei). Ceea ce nu spunea Traian Basescu era ca Transilvania, altaturi de celelalte provincii importante ale imperiului: Voievodina, Croatia, Slovenia, Cehia, avea statut absolut AUTONOM, conduse de cate un Guvernator numit de Imparatul de la Viena. In acel moment, Guvernatorul Transilvaniei era Contele Keleti. 
Si pentru ca multi dintre romani nu au habar de care era atunci statutul TRANSILVANIEI, trebuie ca aceste fapte istorice sa fie facute public. La o analiza atenta a istoriei Europei Centrale, ne dam seama ca indiferent de cine a dominat aceasta regiune, TRANSILVANIA a avut mai tot timpul un statut AUTONOM. Si mai este ceva: Unio Trium Nationum (1438) este o stratificare eminamente religioasa. Nicidecum etnica. De aceea dupa 1700, anul Unirii cu Roma, romanii greco-catolici din TRANSILVANIA aveau dreptul sa devina nobili. Si Multi au Devenit. (Sursa: Lect. Univ. Dr. Lohnard Tamas, Facultatea de Istorie, UBB, Cluj-Napoca).

De ce se incearca sa se omita cuvantul AUTONOMIE vis-à-vis de TRANSILVANIA ?  Pentru ca noi transilvanenii dorim aceasta AUTONOMIE inca din 1918. Nimeni nu ne poate opri sa ne-o indeplinim, pentru noi, pentru copii nostri, pentru nepotii nostri, pentru nepotii nepotilor nostri. In Vecii Vecilor. Amin.

Prof. Emil Aluas        

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img