sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Opt dusmani ai lumii moderne care ne pot eroda sanatatea

Distribuie:

Publicat:

Se poate spune ca societatea occidentala moderna a contribuit la cresterea sanatatii populatiei, dar, de asemenea, a contribuit si la raspandirea unor boli legate de stilul de viata actual.

Medicii specialisti au intocmit un clasament al obiceiurilor pe care le avem si care ne imbolnavesc. Pe primul loc este alimentatia nesanatoasa, potrivit Ghidului de nutritie, coordonat de prof. dr. Cristian Serafinceanu, medic de diabet, nutritie si boli metabolice, la Institutul Paulescu din Bucuresti.

Ce inteleg specialistii prin alimentatie nesanatoasa sau dezechilibrata? In primul rand, este vorba despre cresterea numarului de calorii ingerate, mult peste necesarul organismului, mai ales ca si nici efort fizic nu facem. Nefiind utilizate, caloriile rspective se depun sub forma de tesut adipos. Tesutul adipos sporeste si asa apare obezitatea, ca expresie a acumularii de substrat energetic neconsumat si nenecesar. Caloriile in exces le luam adesea din alimente foarte grase si pline de zahar rafinat, din alimente sarate, pline de conservanti la care asociem alcool din belsug.

Alimentatia dezechilibrata este coroborata cu lipsa exercitiilor fizice. Inaintasii nostri, se spune in sursa mai sus citata, aveau temei sa manance mai consistent, atata vreme cat faceau efort fizic, parcurgeau distante mari pe jos, carau greutati, munceau cu bratele. Dar astazi? Un orasean obisnuit circula cu automobilul sau cu mijloacele de transport an comun, urca in blocuri cu liftul si petrece numeroase ceasuri in fata computerului, foloseste telecomanda. Sensul progresului a fost tot mai mult asociat cu comoditatea. Situatia copiilor si a adolescentilor este si mai dramatica. Daca altadata copiii fugeau, se zbenguiau in aer liber acum stau la computer si mananca dulciuri riscand sa devina niste adulti cu probleme de sanatate.

Stresul, existenta tot mai agitata, nervozitatea, nelinistea exista si acolo unde lipsurile materiale au disparut. Stresul induce patologii cardiovasculare, neurologice, psihice, metabolice, iar combaterea lui este greu de realizat.

Fumatul continua sa fie unul dintre cei mai mari inamici ai sanatatii.

Poluarea in anumite zone determina aparitia unui numar apreciabil de boli.

Excesul de alcool  are consecinte economice, sociale si medicale de extrema gravitate. Din nefericire, Europa inregistreaza cele mai ridicate cote din intreaga lume. Europa rasariteana detine recordul cu 14-15 litri de alcool put per capita , potrivit unei statistici pe 2002. Republica Moldove detine recordul absolut cu 24,9 litri de alcool pur, urmata de Lituania, Letonia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Romania.

In fiecare an, alcool duce la decesul a 115.000 europeni cu varste pana la 70 de ani, reprezentand 7,4% din decesele premature. Printre bolile produse de alcool sunt cele hepatice, neuropsihice, accidentele, cancerul, bolile cardiovasculare si altele. Sursa mai sus citata mentioneaza efectul benefic pe care il are alcoolul consumat in cantitati moderate, in special sub forma de vin rosu, el exercita o serie de efecte protectoare pe linie cardiovasculara si metabolica.

Cafeaua ocupa un loc central in viata moderna. In cantitati moderate, adica 1-2 cesti pe zi ea nu reprezinta un pericol pentru sanatate. In caz de abuz insa, atunci cand se asociaza cu fumatul, ataca sistemul nervos, aparatul cardiovascular si pe cel digestiv. Drogurile puternice sau mai putin puternice sunt si ele o problema a societatii romanesti.

Abuzul de medicamente. Automedicatia este practicata pe scara larga ca raspuns la stresul vietii moderne. Copiii sunt indopati de mici cu doctorii fara ca utilizarea acestora sa fie intotdeauna utila si logica.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img