vineri, 19 aprilie, 2024

ORA DE VARA 2019, anunt de ultima ora. Cand se schimba de fapt ora

Distribuie:

Publicat:

Ora de vara 2019 ar putea fi ultima. Cand se schimba ora si ce efecte are asupra bioritmului romanilor.

ORA DE VARA 2019.  In 2019, trecerea la ora de vara se face pe 31 martie. Romanii isi vor da ceasurile inainte, ceea ce inseamna ca ei vor dormi mai putin, iar durata zilei va fi mai lunga decat cea a noptii. Astfel, ora 03:00 devine ora 04:00. Ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore. Ceasurile din toate tarile Uniunii Europene se vor da inainte in acelasi timp. George Vernon Hudson, un entomolog din Noua Zeelanda, a propus introducerea orei de vara in 1895. De atunci, 110 tari din intreaga lume folosesc acest mecanism astazi.  In Europa, Islanda este singura tara care nu foloseste ora de vara. Rusia a inceput sa aplice acest sistem din 1981, insa a renuntat dupa 20 de ani.In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932. Din 1943, practica trecerii la  ora de vara a fost suspendata. Ora de vara a fost reintrodusa in Romania incepand cu 1979.  TRAN propune ca schimbarea orei in ultima duminica din martie 2021 sa fie ultima pentru tarile din Uniunea Europeana care decid sa-si pastreze permanent ora de vara.

Statele membre care prefera sa ramana la ora standard, cunoscuta si drept „ora de iarna'", vor face aceasta ultima schimbare in ultima duminica a lunii octombrie 2021. Tarile membre trebuie sa notifice Comisia Europeana pana in martie 2020 asupra deciziei lor.

Cum ne influenteaza bioritmul schimbarea orei

In primele saptamani dupa schimbarea orei de vara e posibil sa te simti obosit din cauza tulburarilor de somn. Pe langa oboseala, poate aparea si o usoara depresie si o lipsa a poftei de mancare. Aceste simptome sunt normale cand vine vorba de astenia de primavara. De aceea, trebuie sa iti organizezi bine timpul pentru a avea un somn sanatos. Este indicat sa faci mai multa miscare si sa mananci sanatos.

Schimbarea orei, criticata si de specialisti
Specialistii in sanatate sustin ca schimbarea orei nu are efecte benefice pentru organismul uman. Cele mai afectate sunt persoanele cu depresii sau afectiuni cardiace.

Ora de vara este ora legala adoptata de unele tari sau teritorii pe timpul unei parti a anului, cu incepere la o data din timpul primaverii si pana la o data din timpul toamnei. Ora de vara este de obicei cu o ora inaintea orei oficiale standard, care este de multe ori gresit numita, prin contrast cu ora de vara, ora de iarna, scrie wikipedia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img