marți, 16 aprilie, 2024

Orasele mici sunt in pericol sa intre in colaps economic

Distribuie:

Publicat:

Orașele mici ar putea să nu mai poată funcționa din cauza taxelor și impozitelor locale puține pe care le-au încasat, susține Asociația Orașelor din România. AOR cere ministrului de Finanțe o rectificare bugetară de urgență.

Peste 50 de primari și specialiști din primăriile de orașe au participat la o videoconferință pe tema problemelor cu care se confruntă localitățile lor, potrivit mediafax.ro.

În urma discuțiilor, Asociația Orașelor din România se declară îngrijorată de situația financiară a administrației publice locale, ca urmare a efectelor epidemiei de COVID-19 şi a lipsei de dialog din partea Ministerului de Finanţe.

„Din analiza situaţiei gradului de colectare a impozitelor și taxelor locale reiese o situație disperată pentru administrația locală de la nivelul orașelor mici, care, în curând, nu vor mai dispune de fonduri”, au arătat reprezentanții AOR.

Cu o scădere de peste 25% a sumelor încasate din impozitele şi taxele locale faţă de anul trecut şi a încasărilor din impozitul pe venit raportate la sumele planificate la începutul anului, unele oraşe au ajuns să nu-şi mai plătească asigurările sociale şi pe cele de sănătate sau impozitele aferente salariilor.

De asemenea, alte orașe au renunţat la minimele construcţii privind infrastructura edilitar-urbană, existând pericolul să nu-şi mai poată susţine utilităţile pentru comunitate, precum iluminatul public.

„Orașele mici ar putea fi primele care vor pune lacătul pe activitățile din administrația publică locală. În lipsa unor măsuri clare venite din partea Ministerului Finanțelor, multe dintre orașele mici nu vor mai avea bani pentru o bună funcţionare a școlilor, spitalelor şi a altor servicii care deservesc, pe lângă locuitorii proprii, şi locuitorii comunelor învecinate”, a precizat AOR.

Astfel, asociația îi solicită ministrului de Finanțe, Florin Cîţu, să facă, cât mai rapid, o rectificare de buget prin care să se repartizeze către orașe sume defalcate din TVA şi/sau din alte surse, dar și asigurarea unui buget minim de 2.000 mii lei/comună/an, 6.000 mii lei/oraş/an şi 12.000 mii lei/municipiu/an.

AOR mai solicită și alocarea pentru orașe a unor sume suplimentare, între 200 şi 300 lei/locuitor/an, pentru funcţionarea unor licee, spitale, creşe, centre permanente pentru persoane în vârstă.

„AOR solicită decontarea imediată a tuturor cheltuielilor generate de pandemia de COVID-19, creşterea la 90% a cotei de finanţare a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, dar și creşterea până la 35% a gradului de îndatorare a localităților”, mai arată reprezentații asociației orașelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img