sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ordin dat de Kovesi la DNA – ‘La instanta se trimit numai suportii care contin convorbiri relevante’ (presa)

Distribuie:

Publicat:

Potrivit unui document prezentat de Antena 3, Laura Codruta Kovesi ar fi semnat un ordin intern in aprilie 2016 ( ordinul 38 ) care se refera, printre altele , la modul de valorificare a interceptarilor de catre DNA. Ordinul a fost semnat dupa decizia prin care CCR a interzis colaborarea SRI cu DNA in punerea in executare a mandatelor de supraveghere.

"Cap 1 Valorificarea interceptarii comunicatiilor

Art 1 (1) In conformitate cu art 143 alin (2) si (4) din CPP la instanta de judecata se trimit numai suportii care contin convorbirile relevante in cauza.

(2) Suportul trimis instantei va constitui copia certificata a suportului proba digitala primit de la Biroul Telecomunicatii, in conformitate cu art 143 alin 2 din CPP.

(3) Crearea acestui suport va fi insotita de intocmirea unui punte de vedere e copiere in care se vor mentiona elementele necesare", se arata in document.

Articolul 142 din CPP prevede ca :''Datele rezultate din măsurile de supraveghere care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor, dacă nu sunt folosite în alte cauze penale potrivit alin. (5), se arhivează la sediul parchetului, în locuri speciale, cu asigurarea confidenţialităţii. Din oficiu sau la solicitarea părţilor, judecătorul ori completul învestit poate solicita datele sigilate dacă există noi probe din care rezultă că totuşi o parte dintre acestea privesc fapta ce formează obiectul cercetării. După un an de la soluţionarea definitivă a cauzei, acestea sunt distruse de către procuror, care întocmeşte un proces-verbal în acest sens".

Potrivit articolului 143 :

(1) Procurorul sau organul de cercetare penală întocmeşte un proces-verbal pentru fiecare activitate de supraveghere tehnică, în care sunt consemnate rezultatele activităţilor efectuate care privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor, datele de identificare ale suportului care conţine rezultatul activităţilor de supraveghere tehnică, numele persoanelor la care se referă, dacă sunt cunoscute, sau alte date de identificare, precum şi, după caz, data şi ora la care a început activitatea de supraveghere şi data şi ora la care s-a încheiat.

(2) La procesul-verbal se ataşează, în plic sigilat, o copie a suportului care conţine rezultatul activităţilor de supraveghere tehnică. Suportul sau o copie certificată a acestuia se păstrează la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat şi va fi pus la dispoziţia instanţei, la solicitarea acesteia. După sesizarea instanţei, copia suportului care conţine activităţile de supraveghere tehnică şi copii de pe procesele-verbale se păstrează la grefa instanţei, în locuri speciale, în plic sigilat, la dispoziţia exclusivă a judecătorului sau completului învestit cu soluţionarea cauzei.

(21) Orice persoană autorizată care realizează copii ale unui suport de stocare a datelor informatice care conţine rezultatul activităţilor de supraveghere tehnică are posibilitatea să verifice integritatea datelor incluse în suportul original şi, după efectuarea copiei, să semneze datele incluse în aceasta, utilizând o semnătură electronică extinsă bazată pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat şi care permite identificarea neambiguă a persoanei autorizate, aceasta asumându-şi astfel responsabilitatea în ceea ce priveşte integritatea datelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img