vineri, 29 martie, 2024

Ordinul ANSVSA privind cresterea porcilor numai in tarcuri s-ar putea sa ramana doar o formalitate, dupa ce documentul a fost publicat si retras in trecut

Distribuie:

Publicat:

Ordinul ANSVSA privind creşterea porcilor numai în ţarcuri s-ar putea să rămână doar o formalitate, după ce documentul a fost publicat şi retras în trecut. Autorităţile nu s-au pus de acord asupra unor reguli clare pe care să le respecte cei care cresc porci pentru consum sau pentru vânzare, anunță MEDIAFAX.

Ordinul este la stadiul de draft şi a fost repus în dezbatere publică pentru ca lumea să îşi dea cu părerea, a spus ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, după audierile din Parlament.

Ordinul a fost prima dată publicat în ianuarie 2018, iar de atunci a tot fost publicat şi retras.

Măsurile pentru împiedicarea virusului de Pestă Porcină Africană, boală care s-a extins în aproape toată ţara, nu sunt finalizate.

Oros spune că încă se discută măsurile, întrucât dacă acestea sunt prea dure, ele ar putea rămâne doar pe hârtie.

Ordinul, aflat la stadiul de draft şi în dezbatere publică, interzice lăsarea porcilor în afara spaţiilor îngrădite. La momentul actual, preşedintele ANSVSA a spus că încă există această practică în cazul crescătorilor de porci: oamenii încă îşi lasă porcii liberi la Tulcea, potrivit lui Robert Chioveanu.

Întrebat dacă situaţia este monitorizată şi împiedicată la acest moment, Oros a spus că legea pune responsabilitatea în mâinile autorităţilor publice locale, direcţionate de ANSVSA.

Dacă nu reuşeşte să împiedice în niciun fel extinderea bolii, statul plăteşte. Cei păgubiţi au primit sume în valoare totală de 400 milioane de lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img