sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol menţine estimările privind cererea de petrol în acest an

Distribuie:

Publicat:

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a menţinut estimările privind redresarea solidă a cererii de ţiţei în acest an, condusă de China şi SUA, deşi a avertizat cu privire la incertitudinile privind evoluţia pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Cererea va urca anul acesta cu 5,95 milioane de barili pe zi (bpd), sau 6,6%, a prognozat OPEC. Este a doua lună consecutivă în care OPEC îşi menţine previziunile, scrie Agerpres.ro.

Raportul vine după o redresare mai slabă decât se estima în primul semestru din 2021, iar OPEC avertizează asupra "incertitudinilor semnificative" privind pandemia, cum ar fi noile variante.

"Redresarea economiei mondiale a fost întârziată din cauza creşterii numărului de infecţii şi a reintroducerii restricţiilor în economiile importante, inclusiv în zona euro, Japonia şi India. Per ansamblu, redresarea PIB-ului global şi a cererii de petrol îşi extind ritmul în semestrul doi", se arată în raportul lunar al OPEC.

OPEC a menţinut estimarea sa privind creşterea economiei globale la 5,5% în 2021, în cazul în care impactul pandemiei "va fi ţinut în mare parte sub control" în a doua parte a anului.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se tranzacţiona peste nivelul de 72 de dolari, înaintea publicării raportului. Preţul a crescut anul acesta cu 39%, în urma prognozelor grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) că cererea de petrol va depăşi oferta semestrul doi din 2021 şi a reducerii producţiei.

Luna trecută, OPEC+ a anunţat că şi în iulie va continua majorarea graduală a producţiei de ţiţei, pe fondul aşteptărilor privind îmbunătăţirea consumului, în urma atenuării efectelor pandemiei.

"Eforturile OPEC+ au ajutat substanţial la reechilibrarea pieţei", apreciază Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img