marți, 16 aprilie, 2024

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă se află în stare de alertă din cauza situaţiei din Afganistan

Distribuie:

Publicat:

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară care grupează şase foste republici sovietice, se află în stare de alertă din cauza deteriorării 'alarmante' a situaţiei din Afganistan, care împarte o frontieră de 1.344 de km cu Tadjikistanul, pe flancul său sudic din Asia Centrală, relatează joi EFE.

'Deteriorarea situaţiei din Afganistan este alarmantă', menţionează liderii Rusiei, Belarusului, Armeniei, Kazahstanului, Kârgâzstanului şi Tadjikistanului, într-o declaraţie comună adoptată la finalul summitului OTSC desfăşurat joi la Duşanbe, capitala tadjikă.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a participat la această reuniune prin videoconferinţă, a avertizat că 'situaţia din zona de responsabilitate a OTSC şi la graniţele externe ale ţărilor membre nu este doar instabilă, ci implică provocări şi riscuri importante' pentru statele membre ale alianţei.

Şeful statului gazdă al summitului, Emomali Rahmon, a subliniat că 'situaţia catastrofală din Afganistan afectează direct zona de securitate colectivă din Asia Centrală'.

'Situaţia complexă şi periculoasă din această ţară nu este doar o problemă a poporului afgan, ci devine una dintre cele mai grave probleme regionale şi globale', a adăugat el.

Preşedintele tadjik a avertizat că, sub talibani, 'Afganistanul redevine un focar al terorismului internaţional'.

În declaraţia lor comună, liderii OTSC au asigurat că vor lua toate măsurile necesare pentru a garanta securitatea frontierei de sud a alianţei.

În acest context, comandamentul Districtului militar Central din Federaţia Rusă a anunţat că baza rusă din Tadjikistan va primi 30 de tancuri modernizate T-72B3M până la sfârşitul anului în curs.

Secretarul general al OTSC, rusul Stanislav Zas, a anunţat la finalul summitului patru exerciţii militare majore în luna octombrie, că prima măsură de protecţie a frontierei tadjiko-afgane.

Alte două foste republici sovietice din Asia Centrală – Turkmenistan şi Uzbekistan – au frontieră comună cu Afganistanul, deşi cele două nu fac parte din OTSC, informează Agerpres.ro.

La summitul lor de joi, liderii OTSC au adoptat un plan pentru a dota Forţele colective de reacţie rapidă (FCRR) cu 'armament modern, echipamente militare şi mijloace speciale', a indicat secretarul general al alianţei.

În cursul summitului, alţi şefi de stat şi de guvern şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Afganistan.

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, s-a concentrat pe criza umanitară din Afganistan, care comportă 'un întreg spectru de consecinţe negative, inclusiv ameninţări la adresa securităţii colective a OTSC'.

La rândul său, preşedintele kazah Kasim-Yomart Tokaiev, a insistat pe acordarea întregului ajutor necesar pentru întărirea frontierei tadjiko-afgane, subliniind că aceasta este un fel de 'centură de siguranţă pentru organizaţie'.

'Observăm că situaţia din Afganistan duce la o gravă destabilizare, cu riscul unui război civil', a declarat preşedintele kazah, care a susţinut poziţia OTSC privind inadmisibilitatea prezenţei refugiaţilor afgani şi a unor baze militare ale unor ţări străine în spaţiul alianţei.

Preşedintele kârgâz, Sadir Japarov, a pledat pentru necesitatea unui 'dialog cu reprezentanţii noilor autorităţi afgane cu privire la posibilele forme de cooperare pentru stabilizarea situaţiei' din Afganistan.

Japarov a avertizat că crearea unui stat teocratic în regiune 'se va repercuta negativ asupra situaţiei din ţărilor membre' ale OTSC.

Revenirea talibanilor la putere la mijlocul lunii august în Afganistan a provocat îngrijorări în rândul fostelor republice sovietice din Asia Centrală, în special în Tadjikistan, care se teme de ingerinţa grupărilor radicale pe teritoriul său şi de un aflux masiv de refugiaţi afgani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img