sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Organizatia Internationala a Francofoniei lanseaza un fond de solidaritate pentru femei

Distribuie:

Publicat:

 

Un fond de solidaritate, deschis pentru prima dată publicului larg, a fost lansat joi de Organizaţia Internaţională a Francofoniei pentru a finanţa proiecte dedicate femeilor din Africa, Liban şi regiunea Mării Caraibilor, considerate primele victime colaterale ale efectelor generate de pandemia de COVID-19, informează AFP, potrivit Agerpres.

Noul fond, denumit "La Francophonie avec elles", a fost creat cu o finanţare iniţială de aproape 3 milioane de euro, iar 59 de proiecte au fost deja selectate în aproximativ 20 de ţări, inclusiv în Senegal, Benin, Camerun, Maroc, Liban şi Haiti.

Proiectul, accesibil de pe site-ul www.francophonie.org, va rămâne deschis pentru toate persoanele care vor să contribuie prin donaţii. Fondul a fost conceput pentru a beneficia de o existenţă de durată şi pentru a se îmbogăţi progresiv cu proiecte noi.

Pandemia de COVID-19 are "o amploare atât de mare, încât va afectat pentru mult timp sănătatea şi dezvoltarea economică şi socială a ţărilor din spaţiul francofon", a declarat Louise Mushikiwabo, secretar-general al Organizaţiei Internaţională a Francofoniei (OIF), justificând necesitatea acestei iniţiative.

Ţările francofone au fost relativ scutite de noul coronavirus pe plan sanitar, dar grav afectate din punct de vedere economic, afirmă reprezentanţii OIF, care precizează că instituţia, al cărei sediu se află la Paris, intenţionează să finanţeze proiecte complementare celor care sunt promovate de alte organizaţii, precum ONU şi marile ONG-uri internaţionale.

Louise Mushikiwabo a dezvăluit că noul fond "va finanţa acţiuni pe teren, în spaţiul francofon", dedicate femeilor şi fetelor, deoarece ele reprezintă "populaţiile cele mai afectate" atunci când apare o criză. Riscul constă în agravarea stării lor de precaritate, întrucât fetele şi femeile din aceste zone trăiesc "în majoritatea lor de pe urma sectorului informal şi au acces redus la serviciile de bază", a adăugat ea.

"Trebuie să mobilizăm cât mai rapid toate forţele, atât umane, cât şi financiare, în beneficiul unor acţiuni concrete de sprijinire a acestor femei aflate în situaţii de vulnerabilitate. Există o urgenţă", a adăugat Louise Mushikiwabo.

Potrivit statisticilor publicate de OIF, aproximativ 743 de milioane de fete din spaţiul francofon nu mai frecventează şcolile locale, care au fost închise din cauza pandemiei. În plus, specialiştii au estimat că 700 de milioane de femei din lumea întreagă lucrează în sectorul informal şi că, pe durata primelor luni ale pandemiei, veniturile lor au scăzut cu 60%. Epidemia de coronavirus a avut, totodată, un impact negativ asupra sănătăţii lor din cauza accesului lor redus la serviciile sanitare.

Proiectele selectate variază de la sprijinirea antreprenoriatului şi stimularea autonomiei femeilor, până la educaţie şi formare profesională, plata nevoilor prioritare şi campanii de sensibilizare şi informare legate de sănătate şi prevenirea bolilor.

OIF, care celebrează 50 de ani de la înfiinţare în acest an, este o organizaţie alcătuită din 88 de state şi de guverne ale unor teritorii federale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img