vineri, 26 aprilie, 2024

Organizatoarele Zilei Internationale a Femeii au denuntat ‘atacuri coordonate’ ale islamistilor, la manifestatia de la Islamabad

Distribuie:

Publicat:

Organizatoarele Zilei Internaţionale a Femeii la Islamabad au denunţat marţi "atacuri coordonate" ale islamiştilor împotriva manifestaţiei care a avut loc duminică în capitala pakistaneză, manifestaţie în care s-a aruncat cu pietre, cărămizi şi alte obiecte, informează AFP.

"Era un atac coordonat al forţelor patriarhale şi al dreptei (religioase) împotriva mişcării femeilor", a declarat Ismat Shahjahan, una dintre organizatoarele evenimentului, în timpul unei conferinţe de presă. "Cerem o anchetă judiciară independentă", a spus ea, potrivit Agerpres.ro.

Poliţia din Islamabad a declanşat duminică seara o anchetă împotriva a 35 de suspecţi, printre care organizatorii unei contramanifestaţii islamiste, pentru alimentarea "sentimentelor religioase" ale susţinătorilor lor, pentru ca aceştia să le atace pe participantele la manifestaţia de Ziua Femeii.

Organizatoarele manifestaţiei estimează însă că poliţia a minimalizat intenţionat gravitatea atacului la care au fost supuse şi a făcut astfel minore capetele de acuzare împotriva suspecţilor.

O împrejmuire precară, protejată de un cordon de poliţişti redus, a fost instalată între cele două manifestaţii. De o parte, numeroşi bărbaţi şi câteva femei cu văl care îşi cereau "libertatea de a trăi conform sharia". De altă parte, o manifestaţie mixtă şi colorată, care cerea mai multe drepturi pentru femei, într-o ţară unde violenţele la adresa lor sunt numeroase.

Violenţele au survenit după mai multe ore de desfăşurare în comun a celor două manifestaţii.

Femeile luptă de decenii pentru drepturile lor cele mai elementare în Pakistan, unde violenţele comise împotriva lor sunt "omniprezente şi insolubile", potrivit Comisiei naţionale pentru drepturile omului.

O bună parte a societăţii pakistaneze trăieşte după un cod patriarhal ce permite oprimarea femeilor care încearcă să se elibereze, alegându-le de exemplu soţul sau interzicându-le să lucreze în afara casei.

Sute de pakistaneze sunt astfel ucise în fiecare an, adesea de rude, pentru că le-au insultat "onoarea", potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img