vineri, 29 martie, 2024

Orice femeie trebuie sa stie asta despre sanii sai

Distribuie:

Publicat:

Diagnosticat in faza incipienta, cancerul la san poate fi tratat relativ usor si fara urmari, chiar vindecat.  Descoperit in stadiu 0 sau 1 poate fi vindecat in proportie de 94%.

Aparitia unui nodul nu este intotdeauna un semn de cancer, dar este un semn care nu trebuie ignorat. Leziunile benigne (tumori necanceroase, care nu invadeaza tesutul inconjurator si nu se raspandeste in celelalte organe) sunt foarte comune, iar sanul este normal sa se modifice pe parcursul vietii. 

Cele mai multe leziuni de natura maligna (tumori canceroase cu tendinta de a invada si distruge tesutul inconjurator si de a se raspandi in tot organismul) nu dau simptome decat atunci cand boala se afla in stadiu avansat.

Nu toti nodulii sunt detectabili la atingere. De aceea te sfatuim sa faci o ecografie mamara si apoi, la recomandarea medicului, mamografii regulate. Ca sa fii sigura ca esti bine.

8 din 10 noduli la san sunt de obicei benigni. Daca descoperi un nodul, nu intra in panica. Neprezentarea la medic atunci cand descoperi un nodul la san tine de educatia medicala a fiecaruia. Exista leziuni mamare care multa vreme au un caracter benign, dar dupa o evolutie indelungata sufera o transformare maligna. Daca stii ca ai un nodul, chiar si nedureros, stabileste-ti o programare la medic.

Noua din zece formatiuni au trasaturi particulare: dure, fixate pe tesut, se deplaseaza sau nu cand le atingi, de obicei sunt nedureroase si izolate (apare cate una). Orice formatiune pe care nu ai mai remarcat-o, chiar daca nu te deranjeaza, trebuie investigata fara intarziere.

Desi nu pare a fi o urgenta, aparitia unui nodul trebuie tratata cu seriozitate. Desi in majoritatea cazurilor nodulii sunt benigni, e mai bine sa afli repede si sa stii sigur ca esti bine. Un diagnostic pus la timp te scapa de stres si de incertitudine si iti ofera mai multe alternative de tratament

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img