vineri, 29 martie, 2024

Oricine poate fi in locul acestui iesean! A crezut ca innebuneste cand a citit email-ul primit de la banca. Si-a jurat ca nu mai face asta niciodata

Distribuie:

Publicat:

Tanarul regreta amarnic alegerea facuta • Vestile neplacute l-au alarmat si spera sa nu fie mai grava situatia in urmatoarea perioada • Cei aflati in situatia lui se tem sa nu ajunga sa traiasca un cosmar cum s-a intamplat cu iesenii ce au credite in franci elvetieni • Tanarul din Iasi spera ca se vor gasi solutii cat mai repede

Cresterea indicelui ROBOR a starnit motive de ingrijorare in randului clientilor ieseni cu credite la banci. Dobanzile la lei pe piata interbancara, pe baza carora se calculeaza indicele ROBOR, folosit ca reper in contractele de imprumut pentru apartamente, credite de consum, carduri de credite sau carduri pentru companii, au inregistrat cresteri istorice in ultimele zile.

Indicele ROBOR la 3 luni, în functie de care se calculeaza costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabila, a crescut la 2,49 la suta, de la 2,47 la suta în ziua anterioara, conform datelor Bancii Nationale a României (BNR). Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobânda variabila, a crescut la 2,58 la suta, de la 2,57 la suta.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezinta rata dobânzii platite la creditele în lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de noua luni, a crescut la 2,64 la suta, de la 2,62 la suta. Indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 2,68 la suta, de la 2,67 la suta.

Rata a crescut cu aproape 200 de lei pe luna

Drept urmare, planurile clientilor au fost date peste cap, iar cei care au facut imprumuturi pentru a-si lua o locuinta prin Prima Casa regreta amarnic alegerea facuta. Este si cazul unui iesean care in anul 2016 a imprumutat de la BRD 184.000 de lei, aproximativ 41.000 de euro, pentru a-si achizitiona un apartament in Iasi. Rata lunara a fost stabilita la 760 de lei, iar imprumutul a fost acordat pentru 30 ani. Acum calculeaza cu cat a crescut rata si face previziuni sumbre pentru urmatoarea rata daca ROBOR-ul va creste in continuare.

"Am plecat de la 760 de lei, rata lunara, cand am primit imprumutul, si platesc acum 180 de lei in plus. Sigur o sa ajung la 200 de lei in plus la rata pe luna, in urmatoarea perioada. E o crestere constanta din 2016, deci pe o perioada de doi ani. Am luat imprumutul sperand ca e ceva sigur. Acum am indoieli serioare in privinta creditelor in lei", sustine Alexandru Popa.

Chiar daca aceste sume sunt la prima vedere mici si nu pot fi considerate o gaura mare in bugetul familiei, daca trendul se mentine, situatia s-ar putea schimba dramatic. Din nefericire, estimarile analistilor financiari din urma cu cateva luni s-au adeverit, iar ROBOR-ul la 3 luni a ajuns la un prag istoric, schimbare ce-i afecteaza pe iesenii cu credite in lei.

"Nu cred ca vreunul din cei care a luat credit in lei e fericit ca plateste o rata mai mare. Leul parea o moneda sigura si sper sa nu fim pusi in situatia celor cu credite in franci elvetieni. De luna viitoare o sa platesc rata dupa noua marire ROBOR. Astept email-ul de la banca, unde imi scrie cat am de platit. In ritmul acesta, o sa depasesc 200 de lei in plus la rata, anul acesta. Ar trebui luate masuri pentru a ajuta persoanele cu credite in lei", mai spune tanarul.

Creste ROBOR-ul, creste inflatia

Specialistii in economie sustin ca indicele ROBOR este strans legat de rata inflatiei. "ROBOR-ul este rata de interschimb la care se imprumuta bancile comerciale. Calcularea ratei ROBOR se face prin adunarea primelor 10 oferte ale primelor 10 banci comerciale. BNR nu poate fi trasa la raspundere pentru ca nu ea formeaza ROBOR-ul, ci doar il primeste si il comunica mai departe. Daca rata inflatiei creste, drept urmare, creste si ROBOR. Daca acesta nu creste, sub impactul inflatiei crescute, oamenii si-ar scoate banii din depozite si bancile nu ar mai avea capital ceea ce nu ar fi tocmai bine. Daca dobanzile cresc, si rata inflatiei creste. Inflatia este un indicator al starii de sanatate al economiei tarii", sustine conf. univ. dr. Dan Chirlesan, economist in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor UAIC.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img