Dacă eşti un aventuros culinar şi mai ales un consumator înrăit de ouă, probabil ai observat prezenţa ouălor de raţă în meniurile restaurantelor, pe rafturile marilor magazine, dar şi pe lista vânzătorilor locali. Ouăle de raţă sunt cu aproximativ 50% mai mari decât ouăle de găină şi conţin un gălbenuş mult mai mare şi mai cremos pe care multe persoane îl adoră datorită gustului intens. De asemenea, comparativ oului de găină, chiar şi coaja este complet diferită şi poate avea o varietatea de culori de la albastru pal şi albastru verzui, până la gri şi ocazional alb.
Valorile nutriţionale ale oului de raţă
Ouăle sunt surse excelente de proteină de calitate. Conţin toţi aminoacizii esenţiali de care organimul are nevoie şi, în plus, gălbenuşul este bogat în grăsime şi colesterol, la fel şi în vitamine şi minerale. Un ou de raţă are valori nutriţionale mai mari decât oul de găină, în principiu datorită dimensiunii lui. Un ou de raţă de dimensiune medie cântăreşete undeva la 70 de grame, în timp ce un ou mare de găină poate ajunge la 50 de grame. Mai jos îţi prezentăm o comparaţie a valorilor nutriţionale ale ouălor de raţă şi găină, pe suta de grame.
Calorii: Oul de raţă conţine 185 de calorii, în timp ce oul de găină conţine 148 de calorii
Proteine: Oul de raţă conţine 13 grame de proteină, în timp ce oul de găină conţine 12 grame de proteină
Grăsimi: Oul de raţă conţine 14 grame de grăsimi, în timp ce ouş de găină conţine 10 grame de grăsimi
Carbohidraţi: Atât oul de raţă, cât şi oul de găină conţin câte 1 gram de carbohidraţi
Colesterol: Oul de raţă are o valoare de 295% din necesarul zilnic recomandat, în timp ce oul de găină are o valoare de 141% din necesarul zilnic recomandat
Vitamina B12: Oul de raţă are o valoare de 90% din necesarul zilnic recomandat, în timp ce oul de găină are o valoare de 23% din necesarul zilnic recomandat
Seleniu: Oul de raţă are o valoare de 52% din necesarul zilnic recomandat, în timp ce oul de găină are o valoare de 45% din necesarul zilnic recomandat
Riboflavină: Oul de raţă are o valoare de 24% din necesarul zilnic recomandat, în timp ce oul de găină are o valoare de 28% din necesarul zilnic recomandat
Fier: Oul de raţă are o valoare de 21% din necesarul zilnic recomandat, în timp ce oul de găină are o valoare de 10% din necesarul zilnic recomandat
Vitamina D: Oul de raţă are o valoare de 17% din necesarul zilnic recomandat, în timp ce oul de găină are o valoare de 9% din necesarul zilnic recomandat
Colină: Oul de raţă conţine 263mg de colină, în timp ce oul de găină conţine 251mg de colină
Oul de raţă: beneficii pentru sănătate
În general ouăle sunt considerate alimente ideale în dietă datorită nutrienţilor pe care îi deţin. Pe lângă faptul că au numeroşi compuşi, aceştia vin la pachet cu beneficii pentru sănătatea organismului.
Gălbenuşul de ou de raţă are o nuanţă de oranj-gălbui mult mai intensă datorită pigmenţilor numiţi carotenoide. Aceştia sunt compuşi antioxidanţi care protejează celulele şi ADN-ul de deteriorarea oxidativă, care poate duce la apariţia bolilor cronice.