vineri, 29 martie, 2024

Oul, prieten sau dusman? Cand, cat si cum sa mananci oua

Distribuie:

Publicat:

Ouale sunt un plus pentru o alimentatie sanatoasa, contin aminoacizi, vitamine, minerale si proteine. Totusi, ouale sunt bogate in colesterol si daca le mananci prea des, atunci poti avea probleme.

Iata ce optiuni ai atunci cand vrei sa mananci oua, fara a avea probleme cu colesterolul din sange.

1.Atentie ce mananci intreaga zi
Poti manca linistit oua daca te asiguri ca in meniul zilei nu mai ai alte alimente care sa contina grasimi saturate si grasimi trans. Sau te poti limita doar la albus care contine doar apa si proteine.

2. Nu manca oua in fiecare zi
Studii recente releva faptul ca persoanele care mananca zilnic ou au riscuri crescute de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, diabeticii care consuma multe oua prezinta un risc crescut de a avea probleme cardiovasculare.

3. Atentie la salmonella
Aceasta bacterie se gaseste pe coaja oualor si daca nu sunt manevrate corespunzator, bacteria poate ajunge in interiorul oului. Fermele producatoare ar trebui sa aiba totul sub control pentru a evita contaminarea. Insa ouale trebuie depozitate corespunzator nu numai la producator, ci si la distribuitor si in casele oamenilor. Pentru a evita infestarea cu salmonella este recomandat sa consumi ouale la cel mult doua saptamani dupa achizitionarea lor.

4. Precautii pentru gravide
In cazul femeilor insarcinate este recomandat ca ouale sa fie bine gatite. Ar fi bine sa se evite produsele care contin oua crude, precum maioneza sau mousse. Se va elimina astfel pericolul contaminarii cu salmonella sau cu alte bacterii care duc la toxiinfectii alimentare.

5. Doar la micul dejun
Nutritionistii spun ca cel mai bine este sa mananci oua la micul dejun pentru ca sunt satioase si se va reduce volumul de calorii pe care il vei manca la masa de pranz. Potrivit unui studiu, trei grupuri de voluntari au servit la micul dejun doua oua fierte, respectiv fulgi de porumb cu lapte si o felie de paine prajita, si un croissant si suc de portocale. In primul grup, care a mancat oua, s-a intregistrat un nivel crescut de satietate si, deci, o dorinta redusa de a mai manca. Drept pentru care, la masa de pranz s-a observat  un nivel redus de calorii ingerate, in comparatie cu cei care mancat cereale si mai ales cu cei care au mancat croissant.

6. Cheia este moderatia
Cantitatea de oua pe care un om o poate manca intr-o zi depinde de foarte multe variabile: varsta, greutate, inaltime, sex, nivelul de activitate/sedentarism, aportul zilnic de calorii, obiceiurile alimentare si starea de sanatate. Cheia, ca in orice alt aspect al vietii, este moderatia.

De asemenea, un meniu variat asigura un aport mai mare de nutrienti. Cel mai bine ar fi sa consulti medicul de familie sau un nutritionist pentru a stii exact cate oua iti este recomandat sa mananci.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img