sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Pîrcălabu – Avem sportivi care pot lua aur, dar pot termina şi pe 5, la CE valorile sunt apropiate

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Federaţiei Române de Lupte (FRL), Răzvan Pîrcălabu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că valorile sunt foarte apropiate la Campionatele Europene de la Kaspiisk (Rusia), precizând că România are sportivi în lot care pot obţine medalii de aur, dar la fel de bine pot încheia şi pe locul 5.

"Obiectivul nostru este câştigarea a două medalii la Europene şi două clasări pe 5. Anul trecut am avut un argint şi un bronz. Bineînţeles că eu mi-aş dori două de aur anul ăsta, dar mă mulţumesc şi cu două de argint. Valorile sunt foarte apropiate la Europene, e o competiţie foarte puternică, depinde mult de forma pe care o are fiecare în ziua de concurs. Sperăm să ne întoarcem bucuroşi din Rusia", a afirmat Pîrcălabu.

Oficialul a explicat că anul acesta au fost făcute câteva schimbări care îi afectează în special pe sportivii care trebuie să slăbească mult înainte de concurs. "S-au schimbat un pic unele lucruri. În afară de categorii, s-a schimbat şi sistemul de cântărire. Dacă până acum era doar seara, de la începutul anului este cântar şi dimineaţa. Iar asta îngreunează un pic lucrurile. E destul de dificil în special pentru cei care au multe kilograme de dat jos. Dar ăsta e sportul nostru, avem reguli şi trebuie să le respectăm ca toată lumea", a adăugat el.

La lupte feminine, principala speranţă a României la Europene este reprezentată de Alina Vuc, medaliată cu bronz la ediţia de anul trecut. "În primul rând o avem pe Alina Vuc, apoi vin celelalte fete, Estera Dobre Tămăduianu, Kateryna Zhydachevska şi Kristza Incze. Însă o mai avem şi pe Alexandra Anghel, la 68 de kilograme, care în ultima perioadă a făcut nişte progrese remarcabile", a afirmat preşedintele.

"La lupte libere sunt doi sportivi de la care aşteptăm rezultate. Primul e Andrei Dukov, medaliat cu argint anul trecut, iar al doilea e Ivan Guidea, care şi el are medalie de bronz, dar în 2016. Guidea anul trecut nu a participat pentru că a fost accidentat, a avut o ruptură. Aşa că vrem să îşi ia revanşa anul ăsta", a adăugat Pîrcălabu.

Un rezultat pozitiv se aşteaptă la Kaspiisk şi de la Alin Alexuc (greco-romane), cel care în ediţia precedentă a Europenelor a ocupat doar locul 5. "Alin Alexuc a schimbat anul trecut categoria de la 98 la 130 şi a obţinut un loc 5. Însă a avut timp suficient să se obişnuiască cu categoria şi să se întărească. Ar fi timpul să ne arate ceea ce poate, pentru că valoare are cu siguranţă. Dar la greco-romane pentru mine o surpriză plăcută este Mihai Mihuţ, cel care anul ăsta a câştigat toate concursurile internaţionale la care a participat. Şi el a schimbat categoria, acum este la 63 kg şi se pare că îi vine ca o mănuşă. Anul trecut concura la categoria 66 kg, el având în mod normal 67 de kilograme. Iar să coboare tocmai la 59 kg era prea mult, organismul lui nu suporta. Aşa că acum 63 kg e perfect pentru el", a menţionat oficialul FRL.

La Campionatele Europene de la Kaspiisk va asista şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. "Am vorbit cu preşedintele federaţiei ruse, Mihail Mamiaşvili, care e şi vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Lupte, şi mi-a spus că preşedintele Putin i-a confirmat că va fi prezent la Kaspiisk. Sperăm ca sportivii noştri să facă un concurs bun în faţa preşedintelui Putin", a precizat Pîrcălabu.

România va participa la Campionatele Europene de la Kaspiisk (Rusia), programate în perioada 30 aprilie – 6 mai, cu 15 sportivi. Lotul este următorul: lupte libere – Andrei Dukov (cat. 57 kg), Ivan Guidea (cat. 61 kg), George Bucur (cat. 70 kg) şi Mădălin Mînzală (cat. 74 kg); greco-romane – Virgil Munteanu (cat. 60 kg), Mihai Mihuţ (cat. 63 kg), Ilie Cojocari (cat. 72 kg) şi Alin Alexuc (cat. 130 kg); lupte feminin – Alina Vuc (cat. 50 kg), Estera Dobre Tămăduianu (cat. 53 kg), Simona Pricob (cat. 55 kg), Kateryna Zhydachevska (cat. 57 kg), Kristza Tunde Incze (cat. 62 kg), Adina Elena Popescu (cat. 65 kg) şi Alexandra Anghel (cat. 68 kg).

În 2017, România a obţinut la Europene (Novi Sad) două medalii, argint prin Andrei Dukov şi bronz prin Alina Vuc. Alţi trei sportivi s-au clasat pe locul 5, după ce au pierdut meciurile pentru bronz – Kriszta Incze, Adrian Moise şi Alin Alexuc.
AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img