News Flash:

Pablo Hernandez de Cos, BCE : 'Eliminarea sistemului bancar din umbra poate fi realizat prin integrarea bancara europeana'

27 Februarie 2019
482 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8745 RON (0.0000)
USD: 4.0209 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
bce

Este de preferat crearea unor bănci pan-europene decât a unor campioni naţionali, pentru a ajuta creditorii să lupte împotriva creşterii concurenţei sectorului bancar din umbră, a afirmat marţi Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, la o conferinţă desfăşurată la Madrid, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Sectorul bancar din umbră este alcătuit din firme financiare care nu fac parte din categoria băncilor, companiilor de asigurări, fondurilor de pensii şi caselor de clearing reglementate.

"Pentru ca zona euro să fie dispună de o stabilitate mai mare, trebuie să fie făcute progrese importante în integrarea bancară europeană. Băncile pan-europene sunt esenţiale dacă vom avea o piaţă unică pentu serviciile financiare de retail şi cele generale", a declarat Pablo Hernandez de Cos, care este şi guvernatorul Băncii Naţionale a Spaniei.

Acesta a avertizat că o concurenţa mai strânsă din partea sectorului bancar din umbră ar putea afecta profitul net din dobânzi şi afacerile băncilor tradiţionale, în actualul mediu economic.

"Potenţialele pierderi de venituri sunt semnificative în actuala conjunctură, în care băncile înregistrează un nivel modest al profitabilităţii, economia încetineşte iar cererea sectorului privat pentru finanţare rămâne redusă", a precizat oficialul BCE.

Autorităţile de supervizare trebuie să urmărească cu atenţie sectorul bancar "din umbră" şi nivelul datoriei pieţelor emergente, la zece ani de la falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers, a afirmat recent şi Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

Deoarece băncile "au cules roadele" afacerilor mai riscante din timpul crizei financiare, până la sfârşitul anului trecut investitorii specializaţi au introdus în sectorul bancar european din umbră active de peste 42.000 de miliarde de euro (49.000 de miliarde de dolari), sau aproximativ 40% din sistemul financiar al Uniunii Europene, conform datelor publicate de Comitetul european pentru riscuri sistemice (ESRB).

"Unul din principalele riscuri pe care trebuie să-l analizăm în prezent este în afara sistemului bancar, aşa numitul sistem bancar din umbră, care este mai puţin reglementat. El este reprezentat de marile fonduri de investiţii, care sunt parţial americane. Trebuie să întărim supervizarea în acest domeniu", a declarat Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

Comitetul european pentru riscuri sistemice a precizat că printre vulnerabilităţile cu care se confruntă sistemul financiar paralel se află riscul legat de lichiditate, cel de contagiune către diverse alte sectoare, inclusiv către băncile din umbră, şi nivelul ridicat de îndatorare, prin utilizarea derivatelor pentru finanţarea tranzacţiilor.

În ultimii ani, băncile din umbră au înregistrat o creştere rapidă, ceea ce a spoit temerile privind stabilitatea financiară din sectorul bancar.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013314 (s)