News Flash:

PACALEALA: Gratis! 0 lei! 8 la pret de 6! Cum esti furat de farmacii si hipermarketuri - FOTO

20 August 2014
1486 Vizualizari | 0 Comentarii
Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au analizat ce se intampla in anumite hypermarket-uri si farmacii, in privinta modului de promovare a produselor si de indicare a preturilor. In vitrina unei farmacii este afisat mesajul "Atentie! Mii de produse gratis pentru pensionari". Mesajul poate constitui o practica comerciala incorecta pentru ca formularea estegenerala, consumatorii nefiind informati asupra caror tipuri de produse se aplica gratuitatea, care sunt conditiile pentru a beneficia de aceasta gratuitate si care este disponibilitatea respectivelor produse.

Acelasi lucru este valabil si in cazul anuntului "0 lei. Atat te costa sute de produse din reteta". Conform art. 6 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, cu modificarile si completarile ulterioare, "o practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare daca aceasta contine informatii false sau, in orice situatie, inclusiv prezentarea generala, induce in eroare sau este susceptibila sa induca in eroare consumatorul mediu, astfel incat, in ambele ipoteze fie il determina, fie este susceptibila a-l determina pe consumator sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar daca informatiile sunt, in fapt, corecte in raport cu unul sau mai multe" dintr-o serie de elemente.

Intr-un hipermarket putem observa o oferta "8 la pret de 6". Este vorba despre iaurt degresat, la 140 grame si cu 0.1% grasime, care se vinde cu 5.93 de lei, iar pretul la kilogram este de 7.06 lei. La cativa pasi se gaseste aceeasi marca de iaurt, la 140 gr, degresat, 0.1% grasime, la pretul de 0.98 lei bucata. Inmultind 6 cu 0.98 lei obtinem 5.88 lei, pret care este mai mic decat 5.93 lei, prin urmare o reducere care nu este echivalentul a doua iaurturi gratuite. Pe eticheta din fata produselor, pretul la kg este de 7.00 lei.

Un alt exemplu este si un suc de mere si pere, comercializat la 4 litri. Pe eticheta se mentioneaza ca ni se vand 4 litri la pret de 3. Niste calcule aritmetice elementare ne ofera urmatoarele informatii: daca 1 l costa 6.25 lei, atunci 3 l ar trebui sa coste 18.75 lei, nu 24.98 lei cat apare pe eticheta. Mai facem o incercare, daca 1 l costa 6.25 lei, atunci 4 l ar trebui sa coste 25 lei, nicidecum 24.98 lei. Astfel, comerciantul nu face nici o reducere. O "reducere" asemanatoare vedem si la peste. 1.200 g hering Ocean Fish costa inainte de aplicarea reducerii 21.99 lei. Dupa aplicarea reducerii de 11% la pretul vechi de 21.99 lei ar trebui sa coste 19.57 lei, dar pe eticheta apare 19.49 lei. Tot pe eticheta se mentioneaza ca 1kg din acest produs costa 26.99 lei, cu toate ca in realitate 1kg din acest produs ar trebui sa coste 16.31 lei, daca 1.200 g ar costa 19.57 lei.

Reprezentantii APC Romania va sfatuiesc sa acordati o atentie sporita asupra pretului bunului sau serviciului inainte de achizitionare:

Pretul de vanzare si pretul pe unitatea de masura trebuie sa includa TVA si toate taxele suplimentare.

Pretul de vanzare si pretul pe unitatea de masura trebuie exprimate in lei.

Pretul de vanzare si pretul pe unitatea de masura se indica intr-o forma clara, lizibila si usor de identificat.

Preturile se indica pe produse sau langa acestea ori pot fi cuprinse intr-o lista sau intr-un catalog, impreuna cu preturile altor produse, in imediata apropiere a acestora.

In cazul in care preturile se afla in vitrinele exterioare, acestea se indica astfel incat consumatorul sa le poata vedea cu usurinta fara a intra in suprafata de vanzare.

La produsele preambalate se indica pretul pe unitatea de masura si pretul de vanzare corespunzator cantitatii preambalate.

Indicarea pretului de vanzare si/sau a pretului pe unitatea de masura este obligatorie pentru orice tip de publicitate in care se face referire la pret.

Indicarea pretului pe unitatea de masura este obligatorie la produsele alimentare preambalate pentru care reglementarile specifice impun indicarea cantitatii nominale sau comercializarea in cantitati prescrise.

In cazul produselor textile trebuie sa aveti in vedere existenta simbolurilor referitoare la modul de intretinere, compozitia fibroasa, inexistenta unor defecte cum ar fi: aspect neuniform al suprafetei, asimetrie evidenta, incarcare electrostatica mare, asimetria buzunarelor sau lipsa cusaturilor de intarire sunt considerate defecte de gravitate mare, devieri ale liniilor de coasere.

In cazul produselor alimentare trebuie sa urmariti termenul de valabilitate, cu cat acesta este mai mic ca durata cu atat produsul este mai sanatos, adica nu abunda in aditivi alimentari. Atentie si la ingrediente, tineti cont de faptul ca producatorii au obligatia legala de a mentiona ingredientele in ordinea descrescatoare a cantitatii, determinata in momentul introducerii in fabricatie.

Sursa: wall-street.ro.

produse hipermarket apc romania tva lei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1325 (s) | 23 queries | Mysql time :0.039206 (s)