News Flash:

Pacepa. „Traian Basescu a reromanizat si democratizat serviciile de informatii si contrainformatii ale Romaniei

13 Ianuarie 2015
1720 Vizualizari | 0 Comentarii
Defectarea lui Ion Mihai Pacepa in 1978, asa cum reiese din arhivele Securitatii, a pus un intreg aparat intr-o stare de alerta vecina cu paranoia.

Primul care a anuntat Departamentul de Informatii Externe de disparitia Generalului Pacepa a fost general-maior Stefan Constantin, seful rezidentei de spionaj din RFG. Ziua 29.07.1978, ora 13.15.

Tovarase Dragan ( general Alexandru Danescu - noul sef al DIE) In dimineata zilei de 29 iulie a.c. ora 08.40 m-am prezentat la „Hotelul Intercontinental”” - Koln, unde locuieste tovarasul Podeanu (numele conspirativ al Generalului Pacepa), conform celor convenite cu dansul aseara, la orele 21.00, cand l-am lasat la hotel. Urma sa plecam la aeroportul Frankfurt. Nu l-am gasit acolo. L-am cautat prin imprejurimi, dar pana la aceasta ora nu am dat de dansul si nici la hotel nu a aparut. Imi e teama de o rapire sau accident.

Separat raportez unele detalii numind aceasta situatie cazul „Vintila”

De aici incepe o intreaga sarada. Autoritatile vest-germane contactate de ofi cialii ambasadei, de la politie la secretarul de stat al Ministerului de Interne german, par sa-si dea tot concursul in cautarea lui I.M.Pacepa. De fapt, stiau ca Generalul Pacepa defectase si fusese preluat de catre americani, dar nu aveau de gand sa le spuna nimic romanilor. Iar romanii tot sperau ca Generalul Pacepa fusese victima unei rapiri sau a unui accident. Presa germana incepe sa se intereseze, primul ziar care a scris fi ind un tabloid local -”Expres”. Care da ca exclusa varianta trecerii din Est in Vest. Mai mult ca sigur, autoritatile germane doreau sa castige timp.

Primul indiciu privind defectarea Generalului Pacepa apare in 1 august, cand un alt ziar local vorbeste despre posibilitatea preluarii acestuia de catre americani. Sursele citate sunt serioase - serviciile de securitate vest-germane. Pe data de 6 august, raportul generalului Iulian Vlad (viitorul sef al Securitatii) catre ministrul de Interne Tudor Postelnicu pare sa arate ca romanii s-au prins ca Generalul Pacepa a defectat, iar vest-germanii se joaca cu ei. Generalul Iulian Vlad care conducea ancheta la fata locului din partea romana spune ca politia judiciara germana „nu a rezolvat unele lucruri importante si in acelasi timp, elementare. In realitate, nu au intreprins niciun fel de masuri de fond care sa elucideze cazul si aceasta din motivul ca ei nu pot fi straini de tradarea lui Vintila (numele de cod dat lui I.M. Pacepa de catre Securitate)”. In fapt, Generalul Iulian Vlad intuia corect. Potrivit spuselor Generalului Pacepa, acesta ajunsese la aceea data in Statele Unite ale Americii si fusese preluat, de pe baza militara Andrews, de catre directorul adjunct al CIA.

MAI MULTE  DETALII AICI

Sursa:evz.ro

rhivele securitatii alerta paranoia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1875 (s) | 34 queries | Mysql time :0.072729 (s)