vineri, 26 aprilie, 2024

Pamantul se cutremura in continuare in centrul Italiei

Distribuie:

Publicat:

Mai multe miscari telurice de magnitudine de pana la 4,2 grade pe Richter s-au inregistrat in cursul noptii in centrul Italiei care a fost afectata duminica de un seism de 6,5, grade, cel mai puternic in aceasta tara din 1980, relateaza luni EFE.

 Potrivit agerpres.ro,un seism de mica intensitate s-a produs in Perugia la ora locala 03:27 (02:27 GMT), potrivit Institutului Italian de Seismologie si Vulcanologie, care a inregistrat numeroase replici mai mici. Rieti, Macerata si Ascoli Piceno au fost zonele unde s-au produs cele mai multe replici de mica intensitate, in conditiile in care numerosi localnici din Umbria si Marche au fost instalati in adaposturi.

Se estimeaza ca aproximativ 40.000 de persoane au fost evacuate din casele lor care au suferit pagube, sau din motive de precautie si transferate in tabere, in stabilimente hoteliere de pe coasta Adriaticii sau in alte locatii. La primele ore ale zilei au fost reluate operatiunile pentru a facilita viabilitatea regiunii afectate de seism si pentru a oferi ajutor miilor de persoane care au ramas fara acoperis.

Seismul de duminica a avut o magnitudine de 6,5 grade si a fost resimtit inclusiv la Roma, unde peretii cladirilor s-au zguduit timp de mai multe secunde. Noul seism al carui epicentru a fost situat in centrul Italiei, la sase kilometri nord de Norcia, (Perugia), s-a produs la cateva zile dupa alte doua cutremure cu magnitudinea de 5,6 si 6,1 grade inregistrate in centrul Italiei. Agentia de protectie civila din Italia a anuntat ca nu exista decese: 20 de persoane au fost ranite, dintre care unele destul de grav, dar fara ca viata sa le fie pusa in pericol.

La Roma se prevede luni organizarea unei reuniuni extraordinare de urgenta pentru a stabili masurile menite sa faca fata consecintelor cutremurului si a verifica starea cladirilor dupa ce s-a decis ca scolile sa ramana inchise in cursul zilei.

Unele monumente ale capitalei au fost afectate de cutremurul de duminica, precum Bazilica San Pietro care a fost inchisa dupa aparitia unor fisuri si a unor desprinderi, sau Biserica Sant’Ivo alla Sapienza, inchisa de asemenea dupa prezenta unor fisuri.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img