vineri, 29 martie, 2024

Pană la urmă, ADEVĂRUL trebuie spus: Guvernul a pus PRESIUNE pe Patriarhia Romană ca să ia deciziile atat de contestate

Distribuie:

Publicat:

Două știri au inflamat societate românească în ultima săptămână: confirmarea că și în România a ajuns coronavirusul originar din China și că Biserica Ortodoxă Română le cere credincioșilor care manifestă simptome de orice fel de gripă să nu meargă la biserică, să evite sărutarea icoanelor din biserici și anunța că permite administrarea Sfintei Împărtășanii cu lingurițe aduse de acasă.

Decizia BOR a fost extrem de criticată, atât în mediul clerical, cât și în cel laic. Nimeni nu se aștepta ca Biserica să vină cu astfel de propuneri, mai ales că, în România, epidemia de coronavirus care afecta alte țări abia își făcea simțită prezența, printr-un prim caz, în Gorj.

Dar, cum a ajuns BOR la o astfel de decizie? STIRIPESURSE.RO a aflat, din surse demne de încredere, atât din interiorul Patriarhiei Române, cât, mai ales, din interiorul Guvernului, dar și din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, care a luat decizii asemănătoare cu BOR, cum au stat, de fapt, lucrurile.

Concret, fără niciun ocoliș, sursele noastre, din cele trei instituții, ne-au declarat ceea ce se bănuia: Guvernul României a pus presiune pe cele două mari Biserici să ia aceste hotărâri fără precedent, mai ales că situația nu o impunea.

Prima care a anunțat restricții pentru credincioși a fost Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. Se întâmpla joi, 27 februarie, la puțin timp după ora 17:30. Imediat, în decurs de numai 20 de minute, a apărut comunicatul care a produs multă supărare, cel al Patriarhiei Române. Coincidență că cele două Biserici au emis astfel de hotărâri aproape concomitent? Nicidecum!

Însă, ce s-a întâmplat? Guvernul a contactat ambele Biserici, cea Ortodoxă și cea catolică, și le-a cerut, desigur, nu imperios, dar, cumva, categoric, să impună o serie de restricții pentru credincioșii celor două confesiuni. Au urmat discuții în interiorul BOR și în interiorul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, dar și între reprezentanții celor două culte. Catolicii și ortodocșii și-au dat mâna și au negociat cum ar putea răspunde la presiunile politicienilor. S-a ajuns la un numitor comun și s-a decis ca primii care să dea comunicatul să fie catolicii, iar apoi, la scurt timp, să fie emis cel al ortodocșilor. Totul, după ce Guvernul a fost înștiințat că presiunile lui vor avea roadele cerute. Repetăm, decizia a fost luată deși, la acel moment, nu exista niciun caz de coronavirus confirmat în România, iar comunicatele au apărut abia după primul caz confirmat.

Sursele STIRIPESURSE.RO din Guvernul condus de PNL au confirmat că deciziile celor Biserici au fost comunicate premierului Ludovic Orban, dar și președintelui Klaus Iohannis. Nu știm dacă președintele a aflat de la una dintre cele două Biserici sau doar de la Orban.

Ceea ce a urmat, știm deja: Patriarhul Daniel a decis să vină cu o serie de precizări, în ziua imediat următoare, după ce i s-a solicitat, atât din partea membrilor Sfântului Sinod, cât și din partea societății, să își exprime o părere personală asumată.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img