vineri, 26 aprilie, 2024

Pana la urma, dieta joacă un rol în debutul cancerului?

Distribuie:

Publicat:

Dieta si cancerul! În fiecare an, sunt detectate aproximativ 360.000 de cazuri noi de cancer. Cancerul se datorează mai multor factori, mediului, geneticii… Pot anumite alimente să promoveze cancerul?

30% este numărul de tipuri de cancer care ar fi favorizate de o dietă săracă, inclusiv 10% de consumul de alcool. Prin comparație, doar 10% dintre cancere au o origine genetică.

Mâncarea nu poate „da” cancer, care rămâne o boală multifactorială. Cu toate acestea, anumite substanțe din dieta noastră pot promova apariția bolii”, explică profesorul Michel Crépin, profesor de oncologie la facultatea de medicină a Universității din Paris Nord.

Dieta si cancerul!

Cancerele apar din toate mutațiile din anumite gene. Cu toate acestea, alimentele noastre pot conține molecule cunoscute sub numele de mutageni, adică substanțe care pot provoca direct sau indirect mutații genetice. Mutație după mutație, celula normală poate apoi degenera într-o celulă canceroasă. Alimentele pot juca, de asemenea, un rol în progresia acestor celule canceroase, prin promovarea diviziunii lor anarhice, făcându-le mai agresive. În plus, anumite molecule din dieta noastră sunt ceea ce se numesc „perturbatori endocrini”: perturbă echilibrul hormonal al organismului și, în final, promovează apariția tumorilor canceroase.

Cancerul este ceea ce se numește o boală multifactorială care implică factori individuali (vârstă, sex, fond genetic, stare hormonală…), comportamentali (fumat, dietă, expunere la UV…) și factori de mediu (contaminanți chimici, agenți infecțioase…). Prin urmare, dieta noastră este doar un factor printre alții, dar asupra căruia putem acționa direct zilnic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img