vineri, 29 martie, 2024

Pancreasul tau ar putea fi vinovat de kilogramele in plus

Distribuie:

Publicat:

Pancreasul se afla sub ficat si se întinde pana spre splina. Nu are mai mult de 80 de grame, însa cand activitatea îi e dereglata, alimentele nu mai sunt absorbite adecvat, iar nivelul glicemiei se dezechilibreaza. Una din consecinte este acumularea de kilograme.

 Pancreasul secreta sucul pancreatic (în timpul si dupa masa si are rol în descompunerea si digestia proteinelor, grasimilor si carbohidratilor), dar si doi hormoni – insulina (scade zaharul din sange si controleaza felul în care e depozitata glucoza în muschi si tesuturi) si glucagonul (apare cand glicemia scade prea mult, regland nivelul de zahar). Ph-ul acid al alimentelor face ca enzimele secretate de pancreas sa nu metabolizeze corect grasimile, amidonul si proteinele. Practic, cu cat alimentele sunt mai grele (carnea grasa, alcoolul, dulciurile, alunele sunt acide), functia pancreasului este îngreunata: este solicitat sa secrete cantitati mai mari de suc pancreatic.

Ca urmare a consumului regulat de lipide si glucide rele, creste zaharul din sange. E momentul cand intervine insulina sa readuca zaharul la nivel scazut (hipoglicemie). Cand zaharul din sange scade, vei resimti oboseala si vei continua sa consumi alte alimente rele. Astfel, pancreasul ajunge sa secrete o cantitate prea mare de insulina (hiperinsulinism), care declanseaza ceea ce se cheama rezistenta la insulina. Cercul vicios se reia. Prin urmare, între hipoglicemie si hiperinsulinism e o stransa legatura care se rasfrange asupra greutatii tale: cu cat secretia de insulina e mai mare, cu atat te îngrasi mai tare, fiindca acest hormon creste depunerea de grasimi în tesutul gras.

Ajuta-ti pancreasul sa nu oboseasca si sa nu te îngrasi consumand alimente prietene cu el, adica alcaline si bogate în antioxidanti (legume cu frunze verzi, fructe rosii si portocalii, struguri, ceai verde, iaurt), precum si alimente cu indice glicemic mic.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img