sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Papa Francisc îl va primi la 5 februarie pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Distribuie:

Publicat:

Papa Francisc îl va primi pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la Vatican în data de 5 februarie, a anunţat marţi Sfântul Scaun, după ce cei doi oameni de stat au purtat de mai multe ori discuţii telefonice în ultimele săptămâni în legătură cu Ierusalimul, informează AFP.

Papa argentinian a fost primit de Erdogan în timpul călătoriei sale în Turcia, în noiembrie 2014, însă, potrivit presei italiene, cea mai recentă vizită a unui preşedinte turc la Vatican datează tocmai din 1959, când Celal Bayar a fost primit de Ioan al XXIII-lea.

Discuţiile dintre Papa Francisc şi Erdogan ar urma să se axeze pe statutul Ierusalimului, cei doi pronunţându-se fiecare în felul său împotriva deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte drept capitală a Israelului oraşul revendicat şi de palestinieni.

Erdogan i-a cerut de mai multe ori lui Trump să revină asupra deciziei sale, în timp ce Papa, care l-a primit deja pe regele Iordaniei, Abdallah al II-lea la 19 decembrie, a lansat apeluri în vederea menţinerii statu quo-ului internaţional definit de ONU.

Preşedintele turc, care a fost primit în 5 ianuarie la Paris, speră să reia dialogul cu Europa, în pofida criticilor vehemente asupra situaţiei privind drepturile omului în ţara sa.

La rândul său, Suveranul Pontif a salutat de mai multe ori eforturile Turciei de a-i primi pe refugiaţii sirieni alungaţi de conflictul de partea cealaltă a frontierei care separă cele două ţări.

Însă, nu lipsesc nici subiectele tensionate, cum este decizia Papei de a evoca public şi de mai mute ori genocidul împotriva armenilor, în condiţiile în care Ankara respinge vehement acest apelativ pentru masacrele din 1915/1916.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img