marți, 19 martie, 2024

Papa Francisc s-a rugat impreuna cu credinciosii din Myanmar: Sa pastram credinta, unitatea si adevarul Evangheliei

Distribuie:

Publicat:

Duminică, 16 mai 2021, papa Francisc a celebrat o Sfântă Liturghie împreună cu credincioșii din Myanmar prezenți la Roma. Inițiativa a venit din partea unui preot birman, care i-a cerut papei să prezideze această Celebrare Euharistică, desfășurată la ora Romei 10.00 la Altarul Catedrei din bazilica San Pietro. La omilie, papa a prezentat un comentariu la lecturile biblice ale duminicii, a VII-a din timpul Paștelui după calendarul roman sau latin, cu așa-numita ”Rugăciune sacerdotală” a lui Isus (Ioan 17), scrie vaticannews.va

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă

16 mai 2021 – Vatican News. ”Vreau să aduc astăzi la altarul Domnului suferințele poporului vostru și să mă rog împreună cu voi pentru ca Dumnezeu să convertească inimile tuturor la pace”: a spus papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată duminică, 16 mai 2021, în bazilica Sfântul Petru împreună cu cetățenii din Myamnar prezenți la Roma. Inițiativa acestei Celebrări Euharistice a venit din partea unui preot birman, iar papa Francisc a răspuns cu solicitudine pastorală și a prezidat acest moment greu de rugăciune pentru un popor care suferă din cauza reinstalării, pe 1 februarie a.c., a dictaturii militare.

La omilia Sfintei Liturghii, papa a prezentat un comentariu la lecturile biblice ale duminicii – a VII-a din timpul Paștelui după calendarul roman sau latin – cu pagina Evangheliei despre așa-zisa ”Rugăciune sacerdotală” a lui Isus (cf. Ioan 17). Sunt ultimele cuvinte, cu valoare testamentară, pe care Isus le adresează discipolilor înainte de patima, moartea și învierea sa.
Papa Francisc: ”În ultimele ceasuri ale vieții sale, Isus se roagă. În momentul dureros în care își ia rămas bun de la discipolii săi și de la această lume, Isus se roagă pentru prietenii săi. În timp ce în inima sa și în trupul său poartă tot păcatul lumii, Isus continuă să ne iubească și se roagă pentru noi. Din rugăciunea lui Isus învățăm și noi cum să trecem prin momentele dramatice și dureroase al vieții. Dragi frați și surori, în timp ce scumpa voastră țară, Myanamar, este marcată de violență, conflict și represiune, ne întrebăm: ce anume suntem chemați să păstrăm?”

În primul rând, a subliniat papa pornind de la Evanghelia duminicii, suntem chemați să păstrăm credința, pentru ca asemenea lui Isus, ”să nu cădem sub povara durerii și să nu alunecăm în resemnarea celui care nu mai vede o cale de ieșire”. În al doilea rând, suntem chemați să păstrăm unitatea: ”Isus îl roagă pe Tatăl ca să-i păstreze pe ai săi în unitate, ca să fie una (cf. Ioan 17,21), o singură familie în care domnesc iubirea și fraternitatea”. În fine, suntem chemați să păstrăm adevărul: ”Isus îi cere Tatălui să-i consacre în adevăr pe discipolii săi, care sunt trimiși în lume ca să continue misiunea lui. A păstra adevărul nu înseamnă a apăra unele idei, a deveni gardienii unui sistem de doctrine și dogme, ci a rămâne legați de Cristos și a fi consacrați Evangheliei sale”.
Papa Francisc: ”Rugăciunea lui Isus să ne ajute să păstrăm credința chiar și în momentele dificile, să fim constructori de unitate, să riscăm viața pentru adevărul Evangheliei. Vă rog, nu vă pierdeți speranța. Isus se roagă și astăzi Tatălui, îl face văzut pe Tatăl în rugăciunea sa. În rănile cu care a plătit mântuirea noastră, cu această rugăciune, Isus se roagă și mijlocește pentru noi toți, ca să ne păzească de cel rău și să ne elibereze de puterea răului”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img