sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Papa Francisc: Sa cerem iertare pentru pacatul dezbinarii

Distribuie:

Publicat:

Papa Francisc a indemnat duminica, inaintea inceperii Jubileului Milostivirii, ca relatiile dintre catolici si ortodocsi sa se inspire mereu din respect, iubire, iertare si coexistenta frateasca.

“Maine are loc a 50-a aniversare a unui eveniment memorabil pentru relatiile dintre catolici si ortodocsi. La 7 decembrie 1965, in ajunul incheierii Conciliului Vatican II, cu o Declaratie comuna a papei Paul al VI-lea si a patriarhului ecumenic Atenagoras, erau sterse din memorie sentintele de excomunicare trimise intre Biserica Romei si cea a Constantinopolului in 1054”, a amintit papa.

“Este cu adevarat providential faptul ca acest gest istoric de reconciliere, care a creat conditiile pentru un nou dialog intre ortodocsi si catolici in iubire si adevar, este amintit chiar inainte de inceperea Jubileului Milostivirii. Nu exista cale autentica spre unitate fara a cere iertare lui Dumnezeu si intre noi pentru pacatul dezbinarii intre crestini”, a spus papa la rugaciunea ‘Angelus’, in fata a mii de credinciosi in Piata Sf. Petru.

“Sa-l amintim in rugaciunea noastra pe dragul patriarh ecumenic Bartolomeu si pe ceilalti Intaistatatori ai Bisericilor Ortodoxe si sa-i cerem Domnului ca relatiile dintre catolici si ortodocsi sa fie mereu inspirate de iubire fraterna”, a concluzionat el, conform Radio Vatican.

Daca relatiile Romei cu acest patriarh sunt foarte stranse, apropierea este mai dificila cu celelalte Biserici, in special cu cea mai numeroasa, Biserica Ortodoxa Rusa.

Spre deosebire de protestanti, ortodocsii au putine diferente doctrinare fata de catolicism, si papii de dupa Vatican II si-au afirmat dorinta arzatoare de a depasi schisma si a restabili unitatea. Marea schisma intre Roma si Constantinopol dateaza din 1054.

La 8 decembrie va incepe Jubileul extraordinar al Milostivirii, un An Sfant care are o semnificatie speciala pentru ca se sarbatoreste la 50 de ani de la incheierea Conciliului Vatican II (1962-1965).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img