joi, 28 martie, 2024

Paracetamol si ibuprofen impreuna? Iata cum puteti trata durerile si disconfortul

Distribuie:

Publicat:

Paracetamol si ibuprofen luate impreuna? Ambele sunt analgezice si pot fi cumparate fara reteta. Cu toate acestea, exista deseori confuzii cu privire la cat de des pot fi luate, dar mai ales daca pot fi administrate impreuna. Descopera in acest articol in ce situatii pot fi combinate cele doua medicamente si in ce doze.

Ibuprofenul este unul dintre medicamentele din clasa numita antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si poate fi utilizat pentru a usura durerea usoara pana la moderata. Ajuta la tratarea durerilor de cap, a migrenelor, febrei ridicate. De asemenea, reduce durerea si inflamatia la persoanele care sufera de artrita si entorse.

Despre paracetamol se poate spune ca este unul dintre cele mai utilizate medicamente. Ajuta la tratarea durerii si a temperaturii ridicate. Este de obicei utilizat pentru a calma durerea usoara sau moderata. Este eficient in dureri de cap, de dinti sau entorse si in scaderea febrei cauzate de raceli si gripa. Paracetamolul este adesea recomandat ca unul dintre primele tratamente pentru durere. Asta pentru ca in majoritatea cazurilor efectele secundare sunt rare.

Doza de paracetamol si ibuprofen potrivite

Potrivit medicilor, este sigur sa luati paracetamol si ibuprofen impreuna, ambele doze in acelasi timp sau la o anumita distanta. Potrivit NHS Choices: „Daca aveti 16 ani sau peste, este posibil sa doriti sa utilizati paracetamol si ibuprofen impreuna pentru a reduce durerea si febra. Nu se cunosc interactiuni nocive intre paracetamol si ibuprofen la persoanele de peste 16 ani”.

Adultii pot lua de obicei unul sau doua comprimate de 500 mg de paracetamol la fiecare 4-6 ore. Dar nu depasiti 4g – opt comprimate de 500 mg – in 24 de ore. De asemenea, adultii pot lua, de obicei, una sau doua tablete de 200 mg de ibuprofen la fiecare patru pana la sase ore. Nu depasiti 1.200 mg (sase comprimate de 200 mg) in 24 de ore.

Ibuprofenul trebuie luat in timpul mesei sau dupa masa. Cu toate acestea, medicamentul poate provoca reactii adverse precum greata sau varsaturi, constipatie sau diaree sau chiar indigestie.

Recomandarile in cazul copiilor

Cu toate acestea, expertii sustin ca in cazul copiilor, recomandarile sunt altele. Daca copilul are febra si este, de asemenea, in disconfort, poate fi tratat fie cu paracetamol, fie cu ibuprofen. Nu dati in acelasi timp si paracetamol si Ibuprofen. Nu ajuta, ar putea vomita copilul sau ar putea avea alte efecte adverse. Antitermicele trebuie alternate doar daca nu dispar sau reapar disconfortul/suferinta/durerea mai repede decat urmatoarea doza. Analgezicul paracetamol se poate da conform specialistilor la interval de 4-6 ore, iar Ibuprofenul la 6-8 ore.

Expertii au spus ca instructiunile de pe ambalajul medicamentelor dvs. trebuie citite cu atentie. Doar asa va asigurati ca nu luati o doza prea mare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img