sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Parchetul General a clasat dosarul Ordonantei 13

Distribuie:

Publicat:

Parchetul General a decis sa claseze dosarul celebrei Ordonante de Urgenta nr. 13. Mai bine de doua luni, dosarul a stat pe masa lui Augustin Lazar.

In acest dosar au fost facute mai multe audieri, printre care ministrul de atunci al Justitiei, Florin Iordache – ca martor, iar sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a decis sa trimita dosarul la Parchetul General.
Mai bine de doua luni, dosarul a stat pe masa lui Augustin Lazar, iar acum a fost clasat pe motiv ca nu sunt indicii de producere a unor fapte de coruptie in dosar.
In luna martie, Parchetul General a deschis un dosar penal in legatura cu adoptarea de catre Guvernul Grindeanu, pe 31 ianuarie 2017, a OUG 13, fiind investigate mai multe fapte: sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, fals intelectual, favorizarea faptuitorului, prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin. 1 lit. b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de probe sau inscrisuri. 
Initial, dosarul a fost constituit pe rolul DNA, iar in luna februarie procurorii anticoruptie au clasat o parte din dosar, iar restul l-au declinat la Parchetul General, avand indicii ca unele avize pentru adoptarea OUG 13/2017 au fost distruse ori sustrase la Ministerul Justitiei, iar alte documente au fost ”plasmuite”, potrivit Agerpres.ro.
DNA sustinea atunci ca primul aviz transmis prin fax de la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul catre Ministerul Justitiei in data de 31 ianuarie ar fi fost distrus, iar originalul acestui document ce a fost predat reprezentantilor MJ a fost sustras. 
De asemenea, DNA spunea ca au fost constatate atestari ale unor date nereale in cuprinsul condicii de predare – primire de la Cabinetul ministrului, precum si indicii privind intocmirea altor documente care sa ateste nereal respectivele mentiuni. 
Totodata, DNA explica faptul ca avizul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul a fost finalizat in jurul orei 20,00, fiind asumat de ministrul de resort care l-a semnat. Imediat dupa inregistrare, semnare si stampilare, avizul MRP a fost transmis prin fax, ajungand la Ministerul Justitiei in jurul orei 20,00, faxul fiind inregistrat cu stampila si numar de inregistrare, conform metodologiei, astfel ca a devenit, la randul sau, un act oficial. Procurorii spun ca, ulterior, avizul MRP a fost modificat, fiind emis un alt aviz, care era favorabil. 
Pe 31 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 13, prin care erau aduse mai multe modificari Codurilor penale, printre care si stabilirea unui prag de 200.000 de lei pentru infractiunea de abuz in serviciu. 
In urma protestelor masive din Bucuresti si din tara, OUG 13 a fost abrogata printr-o alta ordonanta de urgenta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img