News Flash:

Parlamentarii isi pot angaja la cabinet persoanele cu care au lucrat in ultimii cinci ani - proiect de lege

5 Martie 2017
1178 Vizualizari | 0 Comentarii
Patru deputati au depus la Senat o propunere legislativa pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor care prevede ca "nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care alesii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani".

La articolul 32, dupa alineatul 12, se introduce un nou alineat care va avea urmatorul cuprins: „Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputatii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani”, scrie news.ro.

Deputatii sustin, in expunerea de motive, ca propunerea legislativa a fost initiata „tinand cont de semnalarea unor neclaritati cu privire la posibilitatea interpretarii reangajarii personalului la cabinetele parlamentare ale deputatilor, in sensul existentei unui potential conflict de interese din perspectiva art. 301 din Cod penal”. Initiatorii mai precizeaza ca propunerea legislativa este in acord cu prevederile Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativa care impune instituirea de reguli „necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa”.

Potrivit articolului 301 din Codul penal, ”fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”. Dispozitiile nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative. CCR a decis insa ca sintagma ”raporturi comerciale” este neconstitutionala.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0915 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030166 (s)