vineri, 29 martie, 2024

Parlamentarii pregatesc o noua LOVITURA pentru FUMATORI! Vor inasprirea legii antifumat

Distribuie:

Publicat:

Comisia de sanatate a dezbatut, marti, proiectul de lege depus de deputatul  Daniel Fenechiu stabilind sa il respinga si sa inaspreasca legea antifumat, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru asumandu-si un amendament care interzice fumatul in autoturismele in care se afla copii sau femei insarcinate. Deputatii din Comisia de sanatate au stabilit sa respinga proiectul de modificare a legii antifumat, depusa de deputatul Daniel Fenechiu, care prevedea existenta unor spatii destinte fumatorilor si redefinirea conceptului de “spatiul public inchis”. Alesii au stabilit sa aduca insa modificari care sa inaspreasca legea anti-fumat.

Presedinta Asociatiei ”Mame pentru Mame”, Ana Maita a propus interzicerea fumatului in autoturismele in care se afla copii sau femei insarcinate, amendamentul fiind asumat de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru. ”Se interzice fumatul in toate spatiile inchise, spatiile de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii, precum si in autovehiculele in care se afla minori sau femei insarcinate. De la prezentele prevederi fac exceptie celulele pentru detinuti, din penitenciarele de mare siguranta”, prevede amendamentul adus de Ana Maita. Ana Maita a explicat ca prin modificarea propusa se asigura dreptul prevazut in articolul 49, din Constitutia Romaniei, prin care copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si asistenta, in realizarea drepturilor lor. „Avand in vedere expunerea crescuta la substantele toxice din fumul de tutun, in conditiile restrictive din punct de vedere al ventilatiei, specific autovehiculelor, dar si imposibilitatea minorului si a fatului nenascut de a se apara in fata acestor agresiuni, este datoria morala si legala a adultilor sa ii protejeze”, a spus presedinta Asociatiei Mame pentru Mame.

Magdalena Ciobanu, expert in Ministerul Sanatatii, a propus ca bolnavilor care se afla in spitalele de psihiatrie ca urmare a deciziei unei instante sa li se permita sa fumeze in spatii special amenajate, care sa nu poata fi folosite de ceilalti pacienti sau de personalul spitalului. ”Aceste persoane cu boli psihice au totusi dreptul de a consuma un produs legal si nu au voie sa iasa din incinta spitalului”, a mai spus doctorul Magdalena Ciobanu. Legea permite detinutilor din inchisorile de maxima securitate sa fumeze in spatii special amenajate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img