News Flash:

Parlamentul European a cerut UE să accelereze oprirea utilizării animalelor

17 Septembrie 2021
175 Vizualizari | 0 Comentarii
media 159974187394366900

Parlamentul European a cerut UE, într-un text adoptat joi, să accelereze trecerea la un sistem de cercetare care să nu mai utilizeze animalele pentru experimente ştiinţifice, relatează France Presse.

În acest text fără caracter obligatoriu, adoptat cu o cvasi-unanimitate (667 pentru, 4 împotrivă şi 16 abţineri), europarlamentarii reuniţi la Strasbourg cer un plan de acţiune fixând "termene pentru a elimina treptat recurgerea la animale în cercetare şi teste".

"Deputaţii doresc o finanţare suficientă pe termen mediu şi lung pentru a asigura dezvoltarea, validarea şi introducerea rapidă a unor noi metode experimentale, mai ales prin finanţare sporită în cadrul Horizon Europe", programul de cercetare şi inovaţie al Uniunii Europene, explică Parlamentul European într-un comunicat.

Experimentele pe animale sunt interzise în UE pentru produse cosmetice din 2009 şi legislaţia actuală stabileşte cerinţe privind bunăstarea animalelor încă necesare pentru ştiinţă.

Cu toate acestea, mai mult de douăsprezece milioane de animale (peste 90% şoareci) au fost crescute şi ucise în 2017 pentru scopuri de cercetare, iar multe dintre ele, din motive diferite, nu au fost utilizate în cele din urmă în procedurile ştiinţifice, potrivit unui raport din februarie 2020 al Comisiei Europene, informează Agerpres.ro.

Atunci când recurgerea la animale în cercetare este inevitabilă, în absenţa unor metode alternative, "aceste regimuri de testare ar trebui să aibă loc numai în condiţii optime care să reducă durerea, anxietatea şi suferinţa animalelor în cauză", insistă europarlamentarii, care au dezbătut subiectul în iulie.

O "oportunitate istorică", votul Parlamentului European "este semnalul necesităţii unei schimbări sistemice în abordarea europeană a ştiinţei şi cercetării medicale" pentru "a se concentra pe tehnologii moderne şi pertinente pentru oameni", a salutat organizaţia de protecţie a animalelor Human Society International.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1033 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040070 (s)