News Flash:

Parlamentul European a votat eliminarea vizelor in spatiul Schengen. MOLDOVENII, FARA VIZE IN U.E.

27 Februarie 2014
2477 Vizualizari | 0 Comentarii

Parlamentul European
a votat joi in favoarea liberalizarii regimului vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova detinatori de pasapoarte biometrice, plenul PE adoptand cu 460 de voturi pentru, 40 impotriva si 10 abtineri raportul privind 'Regimul vizelor pentru resortisantii tarilor terte, al eurodeputatei Tanja Fajon, din grupul S&D.

Republica Moldova este prima tara din Parteneriatul Estic care va beneficia de liberalizarea regimului vizelor. Dupa aprobarea PE, Consiliul ar urma sa aprobe oficial regulamentul amendat, cel mai tarziu in luna aprilie, dupa verificarea legala a textelor in toate limbile. Apoi decizia de eliminare a vizelor de calatorie pentru cetatenii Republicii Moldova va intra in vigoare la 20 de zile de la publicarea regulamentului in Jurnalul Oficial al UE.

In conditiile in care regulamentul din 2001 privind vizele enumera statele non-membre UE care au nevoie de viza pentru a calatori in spatiul Schengen, asa-numita lista negativa, precum si statele ai caror cetateni nu au nevoie de viza, 'lista pozitiva', revizuirea votata de plenul PE presupune practic mutarea Republicii Moldova de pe lista negativa pe cea pozitiva.

Raportoarea Tanja Fajon, din grupul S&D, a declarat ca ziua de azi este una istorica pentru cetatenii moldoveni, care vor putea sa mearga fara vize in UE din aceasta vara. 'Republica Moldova a indeplinit toate criteriile pentru a fi exceptata de la regimul vizelor, incheind o munca importanta. Aceasta procedura lunga si dificila a ajuns la capat si rezultatul va fi important pentru tineri si pentru toti ceilalti cetatenii, a precizat ea in cadrul dezbaterii premergatoare votului, care a avut loc joi dimineata.

Ea a mai mentionat ca este mandra ca a fost raportor la regimul vizelor pentru R. Moldova, subliniind ca liberalizarea regimului vizelor este cu atat mai importanta, cu cat aceasta tara spera sa semneze Acordul de asociere cu UE in luna august.

Comisarul european pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta, care a reprezentat Comisia Europeana la dezbatere a declarat ca 'oferirea posibilitatii de a calatori fara vize in UE cetatenilor moldoveni detinatori de pasapoarte biometrice este o indeplinire a angajamentelor UE luate in cadrul dialogului privind vizele cu R. Moldova, in conditiile in care tara si-a indeplinit angajamentele si respecta toate conditionalitati le stabilite in Planul de actiune pentru liberalizarea vizelor'.

Raportorul din partea PPE pe acest dosar, Marian Jean Marinescu, a afirmat in plenul PE ca cetatenii din R. Moldova merita sa calatoreasca fara vize in UE.

'Rapoartele de evaluare elaborate de Comisie au aratat ca Republica Moldova si-a indeplinit angajamentele, in unele cazuri chiar le-a depasit. Autoritatile din Moldova, cetatenii, au depus eforturi mari. Coalitia pro europeana de la Chisinau cred ca merita toata aprecierea pentru ca a rezistat in fata unor presiuni foarte mari, atat din interior, cat si din exterior. Votul de astazi va arata ca Uniunea isi respecta angajamentele, pe masura eforturilor depuse de parteneri. Moldova devine primul stat din vecinatatea estica care beneficiaza de aceasta facilitate de liberalizare a vizelor', a declarat eurodeputatul PDL.

El a subliniat ca este important ca institutiile europene sa se asigure ca R. Moldova ramane in continuare angajata pe drumul european. 'UE trebuie sa se implice in clarificarea situatiei din Transnistria. Formatul actual 5+2 nu a adus rezultatele scontate. Cred ca trebuie regandita aceasta formula si cred ca Uniunea trebuie sa primeasca un rol extrem de important. Cred ca presiunile din exterior trebuie sa inceteze, cred ca Federatia Rusa trebuie sa-si retraga ultimele trupe din Transnistria, lasand in felul acesta cetatenii din Moldova sa decida singuri drumul pe care doresc sa-l ia', a mai declarat Marian Jean Marinescu.

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a subliniat in interventia sa ca votul de joi privind eliminarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova are o semnificatie majora in contextul evolutiilor din vecinatatea estica a UE.

'Propunerea Comisiei Europene de a transfera Republica Moldova de pe lista negativa pe cea pozitiva in domeniul vizelor recunoaste progresele realizate de autoritatile de la Chisinau in ultimii trei ani si jumatate. R. Moldova este prima tara a Parteneriatului Estic care indeplineste toate conditiile privind liberalizarea vizelor. Dupa parafarea Acordului de Asociere, cetatenii moldoveni se vor bucura in curand de avantajele unui drept fundamental al proiectului european: libera circulatie', a declarat Ioan Enciu.

In cadrul dezbaterii consacrate politicii UE in materie de vize, europarlamentarul roman a pledat pentru solidaritatea activa a tarilor UE in vederea integrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. 'In noul context geopolitic pe cale de definire, devine imperios necesara o politica in materie de vize comuna, coerenta si corecta. Iar aceasta inseamna, inainte de toate, integrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, pentru a pune capat unei divizari injuste si frustrante in interiorul Uniunii", a mai spus Ioan Enciu.

La randul ei, eurodeputata Renate Weber a afirmat ca liberalizarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova este un pas normal, care ar recunoaste eforturile de reforma ale institutiilor si ale cetatenilor moldoveni, in vederea integrarii europene.

'Politica de vize a UE reprezinta un rezultat imediat si concret al parteneriatelor pe care le construim si al angajamentelor reciproce pe care le semnam cu tari terte. Este important sa ne tinem promisiunile privind tarile cu care avem un astfel de angajament, iar Republica Moldova este una dintre aceste tari', a spus eurodeputata PNL Renate Weber in cadrul dezbaterii de joi dimineata.

Renate Weber a reamintit faptul ca, 'in ultimele luni, Moldova a fost expusa la presiuni multiple si la o serie de sanctiuni, provenind in special din Rusia'.

'Aceste actiuni au fost menite sa sporeasca tensiunile din societatea moldoveneasca si au avut un impact negativ asupra economiei, cu scopul de a descuraja angajamentul tarii fata de integrarea europeana. Cu toate acestea, guvernul si poporul Moldovei nu si-au redus eforturile de promovare a valorilor europene. Hotararea lor de a pune in aplicare reforme dure si dificile a ramas ferma si au facut o alegere clara spre integrarea europeana', a declarat eurodeputata PNL.

'Liberalizarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova nu este altceva decat un pas normal, dovedind astfel — cu aceasta realizare extrem de tangibila — angajamentul Uniunii de a intari legaturile cu tara lor! Haideti sa dovedim ca suntem mai mult decat o Europa de cuvinte si promisiuni, suntem o Europa de actiune!', a incheiat Renate Weber.

Monica Macovei, presedinta Delegatiei la Comisia parlamentara de cooperare UE-Moldova, a afirmat la randul ei in plen ca 'este un moment istoric' pentru cetatenii Republicii Moldova si pentru Parlamentul European.

'Liberalizarea vizelor este un succes al guvernarii proeuropene de la Chisinau si al eforturilor cetatenilor Republicii Moldova. Dragii mei, va asteptam cu inima deschisa', a mai spus eurodeputata PDL.

parlamentul european s d renate weber monica macovei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0997 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030319 (s)