sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Parlamentul, miscare neasteptata: ‘taxa pe lacomie’ trece ca prin branza la Senat

Distribuie:

Publicat:

Proiectul pentru aprobarea OUG 114 care introduce măsuri fiscale apare pe ordinea de zi a plenului de luni al Senatului, pentru adoptare tacită. Senatorul UDMR Tánczos Barna, membru în Comisia pentru buget, a declarat, pentru MEDIAFAX, că inițiativa va fi adoptată fără raportul forului legislativ.

 

„Nici nu-l va primi (raportul de la Comisia de buget – n.r.). S-a amânat voit ca să intre în adoptare tacită și ca să nu o dezbatem în Comisie. Am spus marți, ar fi trebuit să aibă loc o dezbatere. Nu avem raport, OUG va trece de Senat, va intra în dezbatere, dacă va intra, la Camera Deputaților. Nu o să fie raport”, a afirmat Tánczos Barna, vineri, pentru MEDIAFIAX.

Termenul de adoptare tacită pentru OUG 114/2018 se împlinește vineri, 1 martie, iar Comisia pentru buget a Senatului a amânat dezbaterea și adoptarea unui raport pentru proiect în ședința de marți. Este a doua oară când Comisia pentru buget ia decizia să amâne discuțiile asupra proiectului. Solicitarea amânării în ultima ședință a venit din partea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a motivat că au fost depuse multe amendamente, chiar și cu câteva minute înainte de ședință.

În schimb, tot marți, OUG 114 a primit aviz favorabil de la Comisia economică a Senatului, dar fără amendamentele care au fost depuse.

De asemenea, senatorii PNL și USR au solicitat, în plenul miercuri, prelungirea termenului de adoptare tacită a Ordonanței, însă majoritatea parlamentară s-a opus. După refuzul PSD-ALDE, Opoziția s-a retras din plen, ședința fiind sistată din lipsă de cvorum.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img