vineri, 19 aprilie, 2024

Parlamentul Romaniei:Zeci de parlamentari au ramas fara mandat. Jumatate au probleme cu legea

Distribuie:

Publicat:

Peste jumatate din cei 43 de parlamentari care si-au pierdut mandatul din diverse motive in primii trei ani ai actualei legislaturi au avut probleme cu legea si fie au demisionat, fie le-a incetat de drept mandatul, in timp ce alti 11 au parasit Parlamentul pentru functii mai bine platite. La Camera Deputatilor si-au pierdut mandatul George Becali, condamnat la trei ani de inchisoare in dosarul transferurilor de terenuri cu MApN, Nicolae Vasilescu – doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta, Relu Fenechiu – cinci ani de inchisoare in dosarul “Transformatorul”, Gheorghe Coman – un an de inchisoare pentru luare de mita, dupa ce a fost prins in flagrant si Monica Iacob-Ridzi – cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu. Deputatul PPDD, Gigi Netoiu, a ramas parlamentar inca un an de la data condamnarii din cauza unor probleme birocratice, care au impiedicat vacantarea mandatului sau, desi a fost condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul  transferurilor de jucatori.

In Senat, si-au pierdut de drept mandatul Antonie Solomon, condamnat la trei ani de inchisoare pentru luare de mita si fals intelectual. Mai multi alesi au renuntat la functii din cauza problemelor din justitie, unii facand acest gest chiar de dupa gratii. Este cazul deputatului Theodor Nicolescu, urmarit penal in dosarul ANRP, care a demisionat aflat in arest preventiv, al deputatului Ioan Adam, pus sub acuzare in dosarul retrocedarilor ilegale, dar si al fostului ministru Darius Valcov, care a renuntat la functia din Senat aflat tot in arest preventiv dupa acuzatiile de luare de mita si trafic de influenta. In actuala legislatura s-a consemant si o premiera in istoria Parlamentului, primul deputat urmarit international prin Interpol, Marko Attila-Gabor. Acesta a demisionat cu putin timp inainte ca Parlamentul sa voteze cererea de incuviintare a arestarii preventive, el fiind fugit din tara. Dupa demisia sa, a fost dat in urmarire, insa nici pana acum nu a fost adus in fata instantei.

Printre parlamentarii care au demisionat din cauza problemelor cu legea se mai numara Viorel Hrebenciuc, urmarit penal in trei dosare, Oana Niculescu Mizil, suspecta in dosarul lui Marian Vanghelie, Danut Culetu, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, Ion Dinita, implicat intr-un dosar de coruptie cu fonduri publice, Olosz Gergely, cercetat in dosarul ANRE, si Iosif Secasan, inculpat intr-un dosar de coruptie, care intre timp a si fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare. Un alt caz controversat este cel al fostului senator Dan Voiculescu. Acesta a demisionat la scurt timp dupa preluarea mandatului, fiind acuzat ca a incercat sa tergiverseze procesul sau prin schimbarea calitatii sale si, implicit, a instantei care avea competenta sa il judece. A fost a doua demisie a lui Voiculescu din Senat, dupa ce si la finalul legislaturii precedente a plecat din functie, consecinta fiind tot schimbarea instantei care il judeca. In cele din urma, insa, Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de inchisoare in dosarul privatizarii I.C.A..

Pe de alta parte, alti trei deputati si un senator si-au pierdut mandatele ca urmare a unor decizii de incompatibilitate. Este vorba despre Aurel Nechita, Stefan Bucur Stoica, Petre Roman si Akos Mora. In aceste cazuri, Parlamentul a tergiversat deciziile de incetare a mandatului, astfel incat in cazul lui Petre Roman Agentia Nationala de Integritate i-a amendat pe membrii Comisiei juridice din Camera Deputatilor cu cate 2.000 de lei pentru neaplicarea deciziei instantei. Alti 13 senatori si deputati au parasit mandatul pentru functii in alte institutii, dintre care cinci au fost alesi in Parlamentul European. Este vorba despe Eduard Hellvig, ajuns intre timp director al SRI, Maria Grapini, Dan Nica, Ovidiu Silaghi si Damian Draghici. Dan Radu Rusanu a plecat din Camera Deputatilor dupa numirea in functia de conducere la ASF, insa a parasit pozitia ca urmare a arestarii sale preventive in dosarul “Carpatica”. Din Parlament au mai plecat Dinu Giurascu, ales vicepresedinte al Academiei Romane, Alin Petrache, ales presedintele al Comitetului Olimpic si Sportiv din Romania, Toni Grebla, numit judecator la Curtea Constitutionala, functie la care a renuntat dupa inceperea urmaririi penale intr-un dosar de coruptie, George Scutaru, numit consilier prezidential, care a renuntat la randul sau la functie dupa implicarea intr-un dosar de coruptie, Marcu Nicu si Vasile Cosmin Nicula, numiti in conducerea Curtii de Conturi, si Victor Ciorbea, numit Avocat al Poporului, arata Mediafax.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img