joi, 25 aprilie, 2024

Partea ADN-ului considerata ”nefolositoare” joaca un rol important in determinarea sexului copilului

Distribuie:

Publicat:

O mica bucata din ADN, considerata anterior „nefolositoare” ar putea face diferenta intre sexul copiilor, sustin cercetatorii englezi. In 1991, cercetatorii au facut un soarece femela sa se dezvolte precum un mascul, prin inserarea genei Sry in embrionul aflat in proces de dezvoltare. Conform Independent, astfel au aratat ca o singura gena poate determina sexul fiintelor. 

In prezent, o noua cercetare arata ca prin indepartarea unei alte regiuni considerate neimportante din ADN, embrionul masculin dezvolta organe genitale feminine si ovare. Noua sectiune, denumita „enhancer 13”, creste sau reduce masiv semnalele transmise de Sry catre gonade ce nu detin in prima faza un sex definit, potrivit descopera.ro. De asemenea, oamenilor ce le lipseste aceasta sectiune se nasc cu organe genitale incomplete care nu pot fi asociate cu genul lor, sustin cercetatorii. „Sry exista si incepe anumite procese, insa are nevoie si de enhancer 13 pentru a functiona corect”, a declarat profesorul Robin Lovell-Badge din cadrul Institutului Francis Crick.

Doar 2% dintre toate cele trei miliarde de puncte ale ADN-ului includ instructiuni prin care celulele noastre sa se dezvolte din embrion in adult si sa mentina organismul functional. Aceste gene ofera instructiuni pentru crearea unei anumite proteine ce indeplineste toate sarcinile din celule si le permit sa functioneze in structurile mari ale organelor. In cazul genei Sry, aceasta ofera instructiuni catre proteina SOX9. Insa enhancer 13 face parte din regiunea de 98% a ADN-ului ce nu contine gene de codificare a proteinelor. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img