sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Partidele suveraniste europene ‘si-au dat mana’ in ‘Coalitia pentru o Europa a natiunilor’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele partidului suveranist francez "Debout la France", Nicolas Dupont-Aignan, şi alţi trei lideri politici ceh, polonez şi olandez au prezentat joi, la Paris, o "coaliţie pentru o Europă a naţiunilor", informează AFP, potrivit agerpres.ro.

 

Această coaliţie regrupează 31 de partide din 24 de ţări ale UE şi îşi propune să devină primul grup politic în viitorul Parlament European.

Cei care refuză deja calificativul de "eurosceptici" şi îl preferă pe cei de "euro-realişti" provin în principal din actualul grup al Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (CRE), al treilea cel mai important grup din Parlamentul European.

Evocând o "Europă a patriilor", cei patru reponsabili politici au declarat la unison că vor să "schimbe direcţia pe care UE a adoptat-o timp de ani de zile" şi să "blocheze proiectul de federalizare, de centralizare" dorit, potrivit lor, de Bruxelles. "Nu mai este vorba de a fi într-o postură critică, ci de a apăra un proiect european diferit", a explicat Dupont-Aignan.

Însă, în plan mai detaliat sunt perceptibile unele nuanţe, începând cu cea a alianţelor, în special cu grupul Europa Naţiunilor şi Libertăţilor, în care se află reprezentanţii Adunării Naţionale (RN, fostul Front Naţional), partidul lui Marine Le Pen. Or, Nicolas Dupont-Aignan, fostul ei susţinător între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale franceze din 2017, o consideră astăzi adversara lui. "RN nu are deocamdată un program european, în timp ce noi propunem o cale realistă pentru a reda puterea şi banii francezilor", a spus el.

Polonezul Ryszard Legutko, reprezentant al partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), s-a arătat mai conciliant. "Dorim să lucrăm în cadrul unei coaliţii lărgite", a spus el, ca şi Thierry Baudet, liderul unui mic partid olandez, care a dat asigurări că "este vorba de o alianţă deschisă, cu partide care au diferenţe la nivel naţional, dar care au o viziune împărtăşită cu privire la ceea ce nu merge la nivelul UE".

În această coaliţie, eurodeputatul ceh aflat la sfârşit de mandat Jan Zahradil – acum candidat la preşedinţia Comisiei Europene – se demarcă pledând pentru "schimburi moderate între fanaticii pro-UE şi radicalii anti-UE".

"Nu suntem de acord asupra tuturor lucrurilor, însă avem inteligenţa să ne dăm seama de aceasta", a recunoscut Nicolas Dupont-Aignan.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img