vineri, 29 martie, 2024

Partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania o da in judecata pe Angela Merkel pentru comentariile dupa alegerile din Turingia

Distribuie:

Publicat:

Partidul de extremă dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD) a anunţat miercuri că dă în judecată guvernul german şi pe cancelarul Angela Merkel pentru comentariile pe care ea le-a făcut după alegerea şoc a unui premier în landul Turingia la începutul acestui an, relatează dpa.

Votul din 5 februarie a fost pentru prima dată când un lider regional a fost ales cu sprijinul AfD, provocând un cutremur politic în Germania, potrivit agerpres.ro.

La acea vreme, Merkel a declarat că este "de neiertat" faptul că parlamentarii din Turingia, inclusiv membrii propriei formaţiuni creştin-democrate (CDU), au votat alături de AfD pentru a-l alege pe Thomas Kemmerich, candidatul democraţilor liberi (FDP).

Merkel era într-o vizită de stat în Africa de Sud când a făcut comentariile. Ea a cerut de asemenea să se revină asupra rezultatului alegerilor.

AfD a depus două plângeri constituţionale urgente împotriva guvernului, a declarat formaţiunea într-un comunicat.

"Oricine, în calitate de şef al guvernului, se foloseşte de scena internaţională în timpul unei vizite oficiale de stat pentru a deligitima rezultatul unor alegeri democratice din Germania şi a interzice o coaliţie abuzează de funcţie şi încalcă Constituţia", a spus liderul AfD, Joerg Meuthen.

Un purtător de cuvânt al Curţii Constituţionale a confirmat depunerea plângerilor.

AfD notează că citatul în cauză este încă vizibil pe site-urile guvernului.

Partidul l-a dat în judecată recent pe ministrul de interne Horst Seehofer pentru publicarea unui interviu conţinând critici la adresa AfD pe site-ul ministerului său, într-o victorie în mare măsură simbolică împotriva guvernului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img