vineri, 19 aprilie, 2024

Patru banci din Romania sunt scoase la vanzare. Un puternic cumparator ameninta pozitia BCR

Distribuie:

Publicat:

Forfota mare pe piata bancara romaneasca, anunta economica.net: Banca Transilvania va cumpara cel mai probabil Banca Romaneasca. OTP Bank este si ea iesita la cumparaturi, Garanti Bank vrea sa isi creasca la randul sau cota de piata, Intesa San Paolo vrea sa se reprofileze, Bancpost, Veneto Banca si Marfin sunt scoase la vanzare, iar Piraeus Bank asteapta sa vada daca actionarii o vor scoate din nou la mezat. Tinta bancilor cu cote de piata sub 5% este fie vanzarea, fie cumpararea pentru majorarea cotei de piata sau lichidarea operatiunilor. Inceput in decembrie 2016, in procesul de due diligence al Bancii Romanesti s-au inscris si Banca Transilvania si OTP Bank. Conform unor surse din piata, negocierile s-ar apropia de final si castigatoare ar fi Banca Transilvania, care s-ar apropia astfel de o cota de piata de 15%, foarte aproape de cota de piata a celei mai mari banci din sistem, BCR, de 16,5%. Pe fondul acestor informatii, actiunile Bancii Transilvania au ajuns la maxim istoric la sfarsitul saptamanii trecute, la 2,915 lei, in urcare saptamanala cu 5,4%, iar analistii sustin ca o explicatie posibila este faptul ca institutia de credit ar putea anunta o noua achizitie in perioada urmatoare.
O alta institutie de credit care ar putea interesa Banca Transilvania este Piraeus Bank. In cazul acestei banci grecesti sursele ECONOMICA.NET spun ca noile directii ale conducerii de la Atena nu au luat inca o decizie asupra viitorului sucursalei din Romania. Banca se afla intr-un proces puternic de restructurare, care, conform reprezentantilor bancii, s-ar fi incheiat. Pentru perioada urmatoare se asteapta totusi un proces de eficientizare a sucursalelor, nu in sensul inchiderii acestora, ci in cel al reorientarii in functie de clientii locali. Cota de piata din punct de vedere al activelor este de 1,5% la Piraeus Bank, fata de 1,3% la Banca Romaneasca.
Bancpost s-a anuntat a fi de vanzare, dar HSBC nu pare a fi gasit deocamdata un cumparator pe masura. Cota de piata a Bancpost este de circa 3%, ceea ce ar propulsa puternic cumpartorul in top 10 bancar. Banca Transilvania (cu o cota de piata actuala de 13,2%) ar depasi BCR cu o astfel de achizitie, iar OTP Bank (2,2% in prezent) ar ajunge la 5,2%, depasind acel prag confortabil ravnit de majoritatea bancilor care vor sa ramana pe piata bancara ca banci universale.
Alte banci aflate in diverse stadii de negociere in vederea vanzarii sunt Veneto Banca si Marfin Bank. Daca la Marfin Bank a fost prezenta la negocieri inclusiv Banca Transilvania si inca patru cinci fonduri de investitii, batalia pentru achizitia ei se va da intre fondurile de investitii. Banca Transilvania s-a regasit si printre potentialii cumparatori ai Veneto Banca. Aici insa, negocierile sunt momentan inghetate din cauza situatiei inregistrate de banca mama din Italia.
Potrivit datelor BNR, bancile private cu o cota de piata de cel putin 1%, dar mai mica de 5%, in 2015, sunt Intesa SanPaolo, Credit Europe Bank, Veneto Banca, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Citibank, Garanti Bank, Bancpost si Alpha Bank. Practic, aici se cauta cumparatorii si vanzatorii care isi doresc un grad mai mare de concentrare, un minimum 5% din piata care le-ar putea asigura profitul ca banca universala.
Patru banci dintre acestea si-au anuntat déjà intentia de a se vinde. Citibank si-a restructurat operatiunile, preferand sa faca in Romania doar operatiuni corporate si la o scara destul de ridicata. La randul sau, Intesa San Paolo a intrat intr-un proces de restructurare care va conduce usor la o reorientare a bancii, nisare a acesteia tot pe zona de corporate sau chiar o inchidere a operatiunilor pe Romania. Alpha Bank si Credit Europe asteapta probabil semnalele companiei mama, preferand sa ramana in piata.
Garanti Bank, cea de-a zecea banca din sistem, cu o cota de piata de 2,5% ar avea ca target sa ajunga la 5%, poate tot prin achizitii sau sa se retraga de pe paiata. Cu toate acestea, reprezentantii bancii sunt fermi pe pozitii si spun ca, “Informatia cu privire la conditiile pe care BBVA le-ar fi impus Garanti Bank Romania este falsa. Cu toate acestea, vrem sa reiteram faptul ca Garanti Bank are un angajament pe termen lung in Romania, iar strategia noastra este de a ne creste cota de piata intr-un mod sanatos si sustenabil”. Garanti Bank Romania este detinuta de Turkiye Garanti Bankasi AS (TGB), a doua banca privata din Turcia, ca marime. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este actionarul majoritar al TGB, detinȃnd o cota de 49.85% din capitalul social.
Raportul de stabilitate financiara lansat recent de BNR indica faptul ca tarile in care sistemul bancar prezinta riscuri puternice din cauza creditelor neperformante sunt: Grecia, Cipru, Italia, Austria, Franta si Olanda.Tarile au fost insiruite in functie de gradul de risc reprezentat in sistemul lor bancar poprnind de la cel mai mare pana la cel mai mic.
Aceste tari au sucursale sau subsidiare si in Romania, problemele bancilor mama putand crea prin contagiune nercazuri si bancilor fiica din Romania. Astfel, bancile grecesti au ajuns sa detina doar 10% din activele sistemului bancar din Romania, cele italiene 10,3%, in timp ce bancile austriece detin 26% din active, urmate de cele frantuzesti cu 13,7% din totalul activelor sistemului bancar din Romania.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img