News Flash:

Pe cine afecteaza mai mult schimbarile climatice

30 Decembrie 2017
1036 Vizualizari | 0 Comentarii
schimbari climatice

Schimbarile climatice ameninta sa mareasca prapastia dintre saraci si bogati si sa amplifice inechitatile dintre femei si barbati, deoarecefemeile, mai ales acelea din tari in curs de dezvoltare, vor fi afectate in mod diferit fata de barbati, arata un raport realizat de UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie. "Schimbarile climatice reprezinta un risc suplimentar care nu face decat sa amplifice vulnerabilitatea populatiei sarace, care nu este pregatita sa se adapteze", a declarat Francois Farah, reprezentant UNFPA in Romania.

Femeile se numara printre persoanele cele mai vulnerabile in fata schimbarilor climatice, pe de-o parte pentru ca in numeroase tari ele reprezinta cea mai mare parte a fortei de munca din agricultura iar, pe de alta parte pentru ca nu au acces la aceleasi oportunitati de a obtine venituri ca barbatii. Dintre cei 1,5 miliarde de saraci ai lumii care traiesc cu 1$ sau mai putin pe zi, majoritatea sunt femei.

Femeile au grija de gospodarie si de membrii familiei, situatie care cel mai adesea le limiteaza mobilitatea si le creste vulnerabilitatea in fata dezastrelor naturale. Seceta si precipitatiile abundente obliga femeile sa munceasca mai mult pentru a asigura hrana, apa si energia necesare pentru gospodarii. Fetele renunta la scoala pentru a-si ajuta mamele. Acest cerc al saraciei si al inegalitatii submineaza capitalul social necesar pentru a aborda in mod eficient schimbarile climatice.

Efectele schimbarilor climatice asupra sanatatii. Care sunt tarile ce vor avea de suferit cel mai mult

In perioada 1961-2007 "in Romania s-a constatat o crestere a temperaturii medii ii timpul iernii in nord-estul tarii cu 2°C, iar regiunile cele mai afectate de schimbarile climatice vor fi sudul si sud-vestul tarii, unde frecventa evenimentelor extreme (temperaturi ridicate, seceta prelungita, precipitatii abundente) va creste, afectand in special activitatile agricole ale oamenilor din zonele rurale", a declarat Constanta Boroneant, vicepresedinte al Societatii Meteorologice din Romania.

Potrivit Anuarului statistic, in zonele rurale din Romania traiesc mai multe femei decat barbati, mai ales in categoria de varsta de 55 de ani si peste, motiv pentru care ne putem astepta ca si in tara noastra femeile sa fie afectate mai puternic de schimbarile de mediu. 

Ce-i de facut ?

Pentru a evita marginalizarea populatiei vulnerabile, in special a femeilor este nevoie de o atentie asupra modului in care inegalitatea de gen impiedica dezvoltarea, sanatatea, echitatea si bunastarea generala, toate acestea subminand rezistenta tarilor in fata schimbarilor climatice. Accesul la servicii medicale, la educatie si la o protectie egala a legii  pot ajuta mai bine oamenii sa se adapteze la schimbarile de mediu.   

"Este nevoie sa investim in tehnologie, dar tehnologia nu va rezolva singura problemele schimbarilor de mediu. Este nevoie sa luam in considerare dimensiunea umana si sa analizam atat rolul pe care oamenii il au prin comportamentul de consum si cresterea populatiei la nivel global, cat si impactul pe care schimbarile climatice il au asupra oamenilor ", se mai arata in comunicatul UNFPA .

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1084 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025520 (s)