joi, 28 martie, 2024

Pe fondul tensiunilor din Mediterana cu Turcia, Grecia anunță un amplu program de cumpărare de arme și mii de noi recrutări de soldați

Distribuie:

Publicat:

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat sâmbătă un "important" program de cumpărare de arme şi o reorganizare a forţelor armate ale ţării, în timp ce tensiunea cu Turcia creşte în Mediterana orientală, informează France Presse preluat de agerpres.

Mitsotakis a precizat că Grecia urmează să-şi procure 18 avioane de vânătoare de fabricaţie franceză Rafale, precum şi fregate şi elicoptere, să recruteze 15.000 de soldaţi suplimentar şi să finanţeze mai substanţial industria sa de apărare.

"A venit ora să ne întărim forţele armate. Este vorba despre un program important care va forma un scut naţional", a declarat premierul într-un discurs la Salonic, în nordul Greciei. El a adăugat că acest program ar urma să permită crearea a mii de locuri de muncă.

Turcia şi Grecia, ambele membre ale NATO, îşi dispută zăcăminte de hidrocarburi în Mediterana orientală, într-o zonă pe care Atena o consideră ca fiind sub suveranitatea sa.

Premierul Mitsotakis a acuzat sâmbătă Turcia că "ameninţă" frontierele orientale Europei şi că "pune în pericol" securitatea regională.

Tensiunea între cele două ţări a crescut când Turcia a trimis la 10 august o navă de prospecţiune seismică, însoţită de nave de război în apele revendicate de Grecia, ceea ce determinat Atena să lanseze manevre navale.

Forțele Aeriene din Grecia și Dassault Aviation colaborează de peste 45 de ani.

Grecia a comandat 40 Mirage F1 de la Dassault Aviation în 1974, apoi 40 Mirage 2000 în 1985 și în cele din urmă 15 Mirage 2000-5 în anul 2000; acest ultim contract include, de asemenea, modernizarea a 10 Mirage 2000 la standardul 2000-5 cu o contribuție importantă din partea industriei grecești.

"Sunt încântat de acest anunț, care întărește relația excepțională pe care am avut-o cu Grecia de aproape jumătate de secol și mulțumesc autorităților elene pentru încrederea lor în noi încă o dată. Dassault Aviation este pe deplin mobilizată pentru a satisface nevoile operaționale exprimate de forțelor aeriene grecești și, astfel, contribuie la asigurarea suveranității Greciei și a siguranței poporului grec", a declarat Eric Trappier, președinte și CEO al Dassault Aviation.

Dassault Aviation a livrat peste 10.000 de avioane militare și civile în peste 90 de țări în ultimul secol, de la avionul de luptă Rafale, la familia Falcon de avioane de afaceri, drone militare și sisteme spațiale. În 2019, Dassault Aviation a raportat venituri de 7,3 miliarde euro. Compania are 12.750 de angajați.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img