News Flash:

PE: Republica Moldova are dreptul de a solicita aderarea la Uniunea Europeana

17 Aprilie 2014
1642 Vizualizari | 0 Comentarii
Republica Moldova, Georgia si Ucraina au dreptul de a adera la UE, cu respectarea conditiilor pentru statutul de tara membra, a decis, joi, PE, aproband, totodata, propunerea de decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a acordurilor de asociere cu Chisinau si Tbilisi imediat dupa semnare.

 Parlamentul European a adoptat o rezolutie in care se stipuleaza dreptul Republicii Moldova de a solicita intrarea in Uniunea Europeana. Astfel, rezolutia "reaminteste faptul ca acordurile de asociere cu Ucraina si cu alte tari din Parteneriatul Estic nu constituie obiectivul final al relatiilor acestora cu UE" si subliniaza ca, "in conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeana, Georgia, Moldova si Ucraina - la fel ca orice alt stat european - au perspective europene si pot cere sa devina membre ale Uniunii, cu conditia sa adere la principiile democratiei, sa respecte libertatile fundamentale, drepturile omului si drepturile minoritatilor si sa garanteze statul de drept".

Europarlamentarii invita Consiliul sa semneze acordurile de asociere si acordurile de liber schimb aprofundat si cuprinzator dintre UE si Republica Moldova si Georgia, exprimandu-si, in acelasi timp, aprobarea in legatura cu propunerea de decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a Acordurilor de Asociere UE-Moldova si UE-Georgia imediat dupa semnarea acestora.

Totodata, PE indeamna Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene sa reduca procedurile de notificare ulterioare semnarii acordurilor de asociere, astfel incat aplicarea provizorie a acestora sa aiba loc cat mai curand posibil dupa semnare. In cazul indeplinirii tuturor cerintelor si al semnarii ulterioare a acordurilor de asociere, eurodeputatii cer sa fie ratificate in intregime, in cel mai scurt timp posibil, acordurile cu cele doua tari, inainte de finalul actualului mandat al Comisiei. In plus, ei solicita sa se aloce R. Moldova si Georgiei asistenta financiara suplimentara necesara.

 In ceea ce priveste instabilitatea din regiunea separatista Transnistria din Republica Moldova, membrii PE considera ca cererea din 18 martie a Tiraspolului de a deveni parte a Rusiei reprezinta "un pas periculos si iresponsabil", reafirmandu-si sprijinul deplin pentru integritatea teritoriala a R. Moldova. In acest sens, PE invita toate partile sa reia urgent dialogul, in cadrul formatului 5+2.

Aceste declaratii politice ale Parlamentului European au fost introduse in rezolutia referitoare la presiunea exercitata de Rusia asupra tarilor din Parteneriatul Estic. "Este inca un pas spre perspectiva europeana a tarii noastre, ceea ce inseamna ca Republica Moldova merge ferm pe calea de a deveni candidata la aderare. Tara noastra este pregatita sa ceara acest drept", a declarat premierul moldovean, Iurie Leanca, dupa adoptarea acestui text.

Liderul Guvernului de la Chisinau a avut o discutie la telefon cu Elmar Brok, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European si cu eurodeputata Monica Macovei, presedinta Comitetului de cooperare cu Republica Moldova, carora le-a multumit pentru sprijinul in adoptarea rezolutiei. "Ma simt mandru pentru tara mea! E o zi de bucurie pentru toti cetatenii Republicii Moldova, eforturile facute in drumul nostru spre Uniunea Europeana dau roade! Astazi, Parlamentul European a recunoscut dreptul Republicii Moldova de a fi membru al Uniunii Europene", a comentat, pe Facebook, Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal-Democrat de la Chisinau.

Intr-un comunicat remis MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe a salutat faptul ca rezolutia afirma ca acordurile de asociere nu constituie "obiectivul final" al relatiilor dintre statele Parteneriatului Estic si UE. MAE "sustine activ angajamentul reiterat in rezolutia Parlamentului European privind semnarea Acordurilor de Asociere si de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator cu Republica Moldova si Georgia si aplicarea provizorie a acestora imediat dupa semnare". Totodata, Ministerul Afacerilor Externe saluta apelul lansat de PE pentru desfasurarea si finalizarea procesului de ratificare a acordurilor cu cele doua state inainte de incheierea mandatului actualei Comisii Europene.

republica moldova georgia ucraina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1335 (s) | 34 queries | Mysql time :0.044766 (s)