vineri, 29 martie, 2024

Pensia din strainatate, salvare la batranete. Nu se poate beneficia pana nu se indeplineste varsta legala de pensionare legala in acel stat

Distribuie:

Publicat:

Un roman care a lucrat 11 ani in Romania si 4 ani in Italia indeplineste practic conditiile minime de pensionare din tara noastra, respectiv 15 ani de cotizare. Insa, romanul va incasa pensie platita de asigurarile sociale italiene strict pentru cei 4 ani lucrati acolo, doar cand va indeplini conditiile de pensionare specifice in Italia.

Pensia din strainatate pare a fi o gura de oxigen pentru tot mai multi romani. Iar pentru a o incasa trebuie sa fi lucrat minimum un an in tari precum Austria, Belgia, Franta, Germania, Spania sau Italia, relateaza capital.ro.

Din 2007, de cand este membru al UE, Romania se supune regulamentelor comunitare care ii includ pe toti cetatenii statelor membre ale Uniunii, dar si din Spatiului Economic European. Altfel spus, un roman poate incasa fara probleme pensie comunitara, daca a lucrat cel putin un an in urmatoarele tari: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, la care se adauga Islanda, Norvegia, Liechstenstein si Elvetia.

Actele si depunerea

Un roman care a lucrat in strainatate si ulterior se muta in Romania poate depune cererea de pensionare la casa teritoriala de pensii din zona unde acesta locuieste cu forme legale. Aceasta doar dupa indeplinirea conditiilor minime de pensionare.

Cererea este insotita, printre altele, si de copii dupa act de identitate, carnet de munca sau diploma de studii, lista intreaga fiind disponibila si online pe portalul Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP). Din acel moment, CNPP se va ocupa inclusiv de identificarea drepturilor ce i se cuvin persoanei care a avut raporturi de munca si peste granita. Vorbim aici, in primul rand, de tari din Uniunea Europeana sau din Spatiul Economic European.

Care sunt restrictiile

Aspectele cele mai sensibile legate de obtinerea unei pensii comunitare, respectiv indeplinirea conditiile minime de pensionare, privesc, in primul rand varsta de pensionare si stagiile minime de cotizare care difera de la un stat la altul. Regula este simpla: nu se poate beneficia de o pensie de stat din nicio tara pana nu se indeplineste varsta legala de pensionare legala in acel stat.

In Romania, pensionarea la limita de varsta se face la 60 de ani si 6 luni pentru femei si 65 de ani pentru barbati, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru ambele sexe si un stagiu complet de 30 de ani si 6 luni pentru femei si 35 de ani in cazul barbatilor. In Italia, perioada minima de cotizare este de 20 de ani, iar pensionarea la limita de varsta se face la 66 de ani si 7 luni pentru ambele sexe.

Pe de alta parte, in Spania, pensionarea la limita de varsta se face la 65 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 36 de ani si unul minim de 15 ani.

Totusi, ca cetateni europeni, romanii se bucura si ei de faptul ca lista de obligatii comunitare vine la pachet si cu drepturi. Aceste drepturi stabilesc algoritmi de calcul ce permit adunarea numarului de ani lucrati in tari diferite pentru ca, la final, un cetatean roman, de exemplu, sa poata indeplini conditiile minime de pensionare dintr-o tara UE, inclusiv Romania, fara a avea un stagiu complet cerut clar de lege. Altfel spus, un roman care a lucrat 11 ani in Romania si 4 ani in Italia indeplineste practic conditiile minime de pensionare din tara noastra, respectiv 15 ani de cotizare. Insa, romanul va incasa pensie platita de asigurarile sociale italiene strict pentru cei 4 ani lucrati acolo, doar cand va indeplini conditiile de pensionare specifice in Italia.

Cum se calculeaza pensia

Pentru o femeie de 61 de ani care a lucrat, de exemplu, 21 de ani in Romania si 10 ani in Spania si care isi depune actele la noi in tara, CNPP va aplica o schema de calcul dublu, folosita peste tot in UE. In primul rand, pentru ca femeia indeplineste conditiile minime de a primi pensie de la stat – stagiu minim de cotizare de 15 ani – Casa de Pensii va calcula valoarea pensiei pentru 21 de ani de cotizare in Romania, rezultand astfel o valoare X, cunoscuta sub numele de pensie nationala sau prestatie autonoma.

Mai apoi, CNPP va procesa cumulat perioadele lucrate in ambele tari, stabilindu-se, astfel, o pensie teoretica Y, adica pensia pe care Romania ar trebui sa o plateasca daca toate contributiile din timpul celor 31 de ani munciti ar fi fost varsate in actualul Pilon I al pensiilor romanesti.

Aceasta ultima valoare Y este mai apoi ajustata pentru a reflecta durata efectiva a perioadelor de cotizare din Romania, respectandu-se principul pro-rata temporis.

Altfel spus, se stabileste care este cuantumul unei astfel de pensii Z raportata la numarul de ani lucrati efectiv in Romania, in acest caz 21 de ani, dupa o formula de calcul de tipul Y * 21 ani/31 ani = Z. Intr-un final, Casa de Pensii compara pensia pro-rata Z si pensia nationala X si stabileste ca va ramane scris pe buletinul de calcul pensia cu valoarea cea mai mare dintre cele doua.

La aceasta suma se adauga si pensia calculata de spanioli. Pentru ca romanca nu a lucrat decat 10 ani, intr-o tara cu stagiu minim de 15 ani cum este Spania, este exclusa stabilirea unei pensii nationale X, si se calculeaza doar pensia teoretica Y. Adica o pensie specifica pentru 31 de ani de munca in Spania, pe baza careia se afla pensia pro-rata Z, respectiv o suma ce i se cuvine romancei proportional cu perioada de lucru efectiva de 10 ani din Spania, pe acelasi principiu ca si calculul facut in Romania, mai scrie capital.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img