News Flash:

Pensii europene pentru cetateni vasluieni

18 Decembrie 2013
2422 Vizualizari | 0 Comentarii
Pensii europene
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a deschis, pentru romanii care muncesc sau au muncit in spatiul european, posibilitatea de a beneficia de pensii comunitare. Pana acum, la CJP Vaslui au fost depuse 279 cereri de inscriere la diferite categorii de pensii, mai fiind depuse alte 155 cereri de confirmare a perioadelor de asigurare realizate conform legislatiei romane de lucratorii migranti, pentru diverse perioade ce urmeaza a fi valorificate in strainatate. Peste jumatate din cereri au fost depuse in ultimii doi ani.

Incepand cu anul 2007 persoanele care lucreaza sau au lucrat atat in Romania cat si intr-unul sau mai multe state membre ale UE, sau ale Spatiului Economic European sau intr-un alt stat cu care Romania a incheiat acorduri in domeniul securitatii sociale, pot solicita pensie internationala, plata acestei pensii urmand a fi facuta de statul de domiciliu. Beneficiarii de pensii internationale pot fi cetateni romani care au realizat stagiul complet de cotizare prevazut de legislatia romaneasca si care, dupa dobandirea unui drept de pensie in Romania, au plecat sa munceasca in strainatate, sau persoane care au realizat stagii de cotizare atat in Romania cat si intr-un alt stat membru si indeplinesc conditiile pentru a beneficia de doua pensii, din Romania si din statul membru in care a mai lucrat. In cazul primei categorii, se procedeaza la calcularea pensiei comunitare si, dupa compararea cu pensia nationala, se va plati pensia mai avantajoasa. De cele mai multe ori, acestia au lucrat in stainatate perioade mai mici de 5 ani si, in cazul lor, este mai avantajoasa pensia nationala. La stabilirea pensiei internationale se ia in considerare atat perioada lucrata in Romania, cat si perioada de asigurare realizata intr-un alt stat membru, drepturile de pensie fiind calculate de fiecare dintre cele doua state implicate, proportional cu perioada de asigurare realizata de solicitant pe teritoriul lor. Astfel, cetatenii romani care au lucrat sau lucreaza in strainatate beneficiaza de drepturi de pensie de batranete (pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala), de invaliditate si de urmas. In afara statelor din Uniunea Europeana, Romania aplica acorduri bilaterale in domeniul pensiilor si cu Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Canada sau Israel. Pentru depunerea cererii de pensionare in Romania, persoana interesata trebuie sa indeplineasca formalitatile cerute de legislatia romana in vigoare si sa indice, prin completarea formularului E 207, institutiile din statele membre la a caror legislatie lucratorul, asiguratul sau dupa caz, asiguratul decedat, a fost supus sau unde i-au fost stabilite drepturi, respectiv datele de identificare ale fostilor angajatori, in cazul lucratorilor salariati, prezentand acte doveditoare in acest sens. La stabilirea pensiei comunitare se ia in considerare atat perioada lucrata in Romania cat si perioada de asigurare realizata intr-un alt stat membru, drepturile de pensie fiind calculate de fiecare dintre cele doua state implicate, proportional cu perioada de asigurare realizata de solicitant pe teritoriul lor.

Vasluieni cu pensie comunitara


De la intrarea in Uniunea Europena, Casa Judeteana de Pensii Vaslui a inregistrat un numar de 279 cereri de inscriere la diferite categorii de pensii, respectiv: pensii de batranete, de invaliditate sau de urmas, la care se adauga 155 cereri de confirmare a perioadelor de asigurare realizate conform legislatiei romane de lucratorii migranti, pentru diverse perioade ce urmeaza a fi valorificate in strainatate. 58,78% din numarul total al cererilor de acordare a pensiilor internationale au fost inregistrate in ultimii 2 ani, in anul 2012 fiind inregistrate 76 de cereri, iar in 2013 – 88 cereri. Cele mai multe solicitari de pensii internationale, 49%, vin din partea persoanelor care au lucrat in Italia, urmate de solicitarile celor care au lucrat in Spania, in proportie de 29% si ale celor din Germania de 5,5%. Referitor la solicitantii de pensii internationale, cei care au lucrat in Italia si Spania sunt persoane care au plecat in strainatate dupa ce au contribuit in Romania un numar semnificativ de ani si au dobandit chiar un drept de pensie conform legislatiei romanesti, in timp ce solicitarile din Germania sau Austria vin, de regula, de la persoane care au plecat din tara inainte de 1989, sunt persoane cu studii superioare si care, practic, au o cariera in strainatate. Cele mai multe solicitari sunt pentru acordarea pensiei de batranete, 64%, urmate de solicitarile de inscriere la pensie de invaliditate, 28. Pensiile stabilite si platite in statele membre pentru lucratorii migranti variaza de la 41 la 288 Euro in Italia sau de la 107 la 2441 Euro in Spania, o pensie oferita de statul german poate ajunge la 750 Euro in timp ce pensia dobandita in baza legislatiei din Austria ajunge la 1456 Euro. In evidentele Casei Judetene de Pensii Vaslui sunt 37 de beneficiari de pensie stabilita prin proratizare, pensia comunitara medie platita de Romania fiind de 535 lei.

uniunea europeana cjp vaslui spatiului economic european vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1357 (s) | 34 queries | Mysql time :0.048419 (s)