joi, 28 martie, 2024

Pensiile speciale si militare, INGHETATE

Distribuie:

Publicat:

Senatorii din Comisia de munca au adopta miercuri un amendament prin care se suspenda temporar actualizarea pensiilor de serviciu ale functionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic si consular, ale judecatorilor si procurorilor, ale militarilor, politistilor.

“Pana la 1 ianuarie 2019 se suspenda temporar actualizarea in functie de majorarea salariilor, soldelor, indemnizatiilor de incadrare si indemnizatiilor lunare a pensiilor de serviciu ale functionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic si consular, ale judecatorilor si procurorilor, ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, ale auditorilor publici externi precum si actualizarea indemnizatiei pentru limita de varsta de care beneficiaza deputatii si senatorii”, se precizeaza in amendamentul depus de Ministerul Muncii la Legea salarizarii.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual a acuzat ca textul amendamentului este neconstitutional.

“E un pas inainte spre legalitate dar tot nu e legal. (…) Si un an si trei zile si sapte zile daca vorbim de discriminare este ilegal. Este neconstitutional. (…) Nu poti sa stabilesti o pensie mai mare decat cea care e in plata pe o functie similara. Dvs interveniti in corpul unei legi organice, legea 223 cu un articol si imi suspendati temorar dreptul pe un an de zile. Este neconstitutional. Ca e o zi, ca sunt doua zile (…) tot neconstitutional este articolul”, a spus presedintele SNPPC Dumitru Coarna.

Ministrul Muncii Olguta Vasilescu a explicat ca impactul bugetar ar fi foarte mare si a dat ca exemplu salariile militarilor, care “cresc si cu 200%”.

“Salariile militarilor cresc si cu 200%. Va dati seama ce impact este pe legea pensiilor si nu numai la ei. Si la magistrati e acelasi lucru, la toti cei care au pensii speciale. Ca aici nu vorbim doar de militari. Vorbim in ansamblu. Noi am stabilit deja ca vom intra si in legea pensiilor pentru ca si acolo sunt foarte multe disfunctionalitati (…) Pana la acea data, evident ca vom avea discutiile respective si pana atunci am propus aceasta suspendare. S-a mai intamplat acest lucru si in anii anteriori si nu a fost declarat neconstitutional”, a spus ministrul Muncii Olguta Vasilescu.

“Va dau o veste proasta: tot sistemul de pensii este discriminatoriu. Ca dovada ca oameni care au cotizat timp de 15 ani la acest sistem, ajung la egalitate cu cei care au o indemnizatie minima. Dumneavoastra nu vedeti alta solutie. Ar mai fi o solutie. Sa crestem salariile militarilor si a acestor categorii din grila. (..) In ceea ce priveste constitutionalitatea acestui text, va asigur ca este constitutional textul”, a mai adaugat ministrul Muncii.

In timpul dezbaterilor, senatorul PSD Liviu Pop a atras atentia ca discutia privind constitutionalitatea textului legii ar putea pune presiune pe judecatorii de la Curte, in situatia in care legea ar fi atacata si magistratii ar trebui sa dea o decizie.

“Fiindca tot a anticipat domnul coleg ca PNL va ataca la CCR acest text de lege, da, probabil ca o vom face. Eu o sa ii sfatuiesc pe colegii mei sa facem acest demers, dar nu exista presiune pe CCR cata vreme decizia CCR 794 din 2016 si decizia 23 a ICCJ din acelasi an (…) reglementeaza ca fiind neconstitutionale exact aspectele la care se refera domnul lider sindical. Cu alte cuvinte drepturi o data castigate nu se pot anula si aceeasi familie ocupationala cu persoane incadrate in functii identice cu atributiuni identice trebuie platite identic. (…) Exista articole care se refera la pensii in legea salarizarii. Ghiveciul e complet in mod tendetios, cu intentia clara de a crea confuzie si dezordine in aceasta problema”, a spus senatorul PNL Carmen Harau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img