vineri, 26 aprilie, 2024

Pentagonul: ‘SUA au aprobat eliberarea a încă doi deţinuţi din închisoarea militară de la Guantanamo’

Distribuie:

Publicat:

Statele Unite au aprobat eliberarea a încă doi deţinuţi din închisoarea militară de la Guantanamo, unde se mai află în prezent 39 de prizonieri presupuşi complici ai reţelei al-Qaida, potrivit documentelor oficiale ale Pentagonului consultate joi, informează AFP.

Yemenitul Sanad al-Kazemi şi afganul Assadullah Haroon Gul, zis şi Haroon al-Afghani, au primit pe 7 octombrie decizia favorabilă de eliberare.

Sanad al-Kazemi, în vârstă de 51 de ani, a fost garda de corp a liderului al-Qaida, Osama bin Laden. Arestat la Dubai în anul 2002, el a fost predat autorităţilor americane în anul următor. Interogat de CIA în Afganistan şi transferat la Guantanamo în 2004, al-Kazemi nu a fost niciodată judecat.

Deşi a fost considerat ani la rând prea periculos pentru a fi eliberat, ordinul de eliberare dat de Comisia de analiză consemnează că el nu a avut un rol de conducere în interiorul organizaţiei extremiste şi asocierea sa cu membrii al-Qaida a avut o durată limitată.

Ţinând cont de instabilitatea din Yemen, această comisie, alcătuită din responsabili de rang înalt ai Administraţiei americane, a recomandat transferul lui al-Kazemi către Oman, ţară care dispune de un program de reinserţie a foştilor deţinuţi de la Guantanamo.

Încarcerat din iunie 2007 la această bază militară americană, Assadulah Gul, în vârstă de 40 de ani, a fost comandantul unei miliţii islamiste şi un mesager al grupării al-Qaida, fiind considerat iniţial un terorist periculos, potrivit Agerpres.ro.

Comisia de analiză a respins anul trecut cererea sa de eliberare, dar acum a aprobat-o, justificând-o prin faptul că Assadulah Gul de asemenea nu a avut un rol de conducere în organizaţia extremistă, nu a avut o bază ideologică clară pentru acţiunile sale trecute şi a exprimat regrete pentru acestea.

Aceste două ultime decizii aduc la 12 numărul deţinuţilor de la Guantanamo care pot fi eliberaţi. Plecarea lor efectivă de acolo depinde însă de hotărârile ţărilor lor de origine sau de disponibilitatea unor state terţe să-i primească. În cazul lui Assadulah Gul, decizia de eliberare a lui ar putea însemna că va fi predat talibanilor, care au preluat puterea în Afganistan.

Zece dintre ceilalţi 27 de deţinuţi, printre care şi presupusul creier al atacurilor de la 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed, încă aşteaptă să fie judecaţi de comisia militară a SUA, care în 20 de ani a hotărât doar două condamnări.

  

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img