joi, 25 aprilie, 2024

Pentru a reduce consumul de tutun, guvernul britanic oferă gratuit ţigări electronice persoanelor fără adăpost

Distribuie:

Publicat:

Persoanele fără adăpost din Marea Britanie vor primi gratuit ţigări electronice în cadrul unui proiect de cercetare conceput pentru a-i ajuta să renunţe la fumat, relatează luni DPA/PA Media.

Studiul urmează să se desfăşoare în 32 de centre pentru persoane fără adăpost din cinci regiuni din Regatul Unit – Scoţia, Ţara Galilor, Londra, South East England şi East of England.

Seturile de ţigări electronice pentru începători, care costă aproximativ 25 de lire sterline, vor fi oferite gratuit persoanelor din jumătate dintre centrele participante. Persoanele din celelalte centre vor fi distribuite într-un grup care va beneficia de asistenţă, scrie Agerpres.ro.

Procesul de cercetare, cu o valoare totală de 1,7 milioane de lire sterline, va include 480 de participanţi – câte 240 în fiecare grup şi câte 15 din fiecare centru.

''Ştim că aproximativ 70 de procente dintre persoanele fără adăpost fumează tutun – cu mult peste media din Marea Britanie, de 14,1 procente'', a declarat Caitlin Notley de la Facultatea de Medicină Norwich din cadrul University of East Anglia (UEA).

''Ştim, de asemenea, că ţigările electronice sunt cea mai populară metodă de renunţare la fumat, unele studii sugerând că sunt ajutoare mai utile decât guma sau plasturii cu nicotină şi mult mai puţin dăunătoare decât fumatul tutunului'', a adăugat ea.

Ţigările electronice imită experienţa fumatului deoarece sunt ţinute în mână şi generează vapori asemănători fumului în timpul utilizării.

''Pot reprezenta o opţiune atractivă pentru a-i ajuta pe oameni să renunţe la fumat, chiar dacă au încercat în trecut şi au eşuat'', a spus Notley.

Proiectul de cercetare este condus de London South Bank University (LSBU) şi University College London (UCL), în colaborare cu UEA, Kings College London, Queen Mary University of London şi universităţile din York, Cardiff, Stirling şi Edinburgh.

Proiectul este finanţat de Institutul Naţional pentru Cercetare în domeniul Sănătăţii (NIHR) din Marea Britanie.

''Este primul studiu de acest gen din lume care testează această metodă'', a declarat Lynne Dawkins din cadrul LSBU.

''În cazul în care constatăm că oferirea gratuită a seturilor de ţigări electronice pentru începători îi ajută pe oameni să renunţe (la fumat), centrele pentru persoane fără adăpost ar putea decide să adopte această abordare în viitor pentru a contribui la reducerea impactului afecţiunilor asociate fumatului asupra persoanelor fără adăpost'', a adăugat Dawkins.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img