News Flash:

Perchezitii de amploare la o grupare specializata in infractiuni economice

29 Ianuarie 2016
1654 Vizualizari | 0 Comentarii
Aproximativ 1.300 g. de aur, 43.000 de euro, 9.000 de dolari, 287.720 lei, 7 laptop-uri, 12 ştampile, 30 HDD-uri, 5 stick-uri de memorie și mi multe înscrisuri au fost ridicate, în urma celor 77 de percheziții efectuate ieri de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin și procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin . /  6 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore.

La data de 27 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin au efectuat 77 de percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani.

La acţiune au participat poliţişti din cadrul structurilor de Combatere a Criminalităţii Organizate din Timişoara, Bucureşti, Piteşti, Ialomiţa, Cluj-Napoca, Constanţa, Alba Iulia, Iaşi, Craiova, Suceava, Arad, Vâlcea, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Hunedoara, Sibiu, Mehedinţi şi Olt şi de la  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, precum şi specialişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi jandarmi.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au ridicat 43.000 de euro, 9000 de dolari, 287.720 lei, aproximativ 1.300 g. de aur, 7 laptop-uri, 12 ştampile, 30 HDD-uri, 5 stick-uri şi înscrisuri.

De asemenea, 35 de persoane au fost conduse la audieri, dintre care 6 au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentate Tribunalului Caraş-Severin, cu propunere de arestare preventivă,  iar faţă de alte 10 persoane s-a dispus măsura cercetării sub control judiciar.

Reamintim că acțiunea a fost efectuată în cadrul unui dosar penal care are ca obiect un grup infractional organizat constituit în județul Caraș-Severin, specializat în evaziune fiscală și spalare de bani, în domeniul societăţilor comerciale cu obiect de activitate în domeniul pazei şi protecţiei de bunuri şi persoane.

Din cercetări a reieșit că, liderul grupării ar fi condus „din umbră” întreaga activitate infracţională, cu ajutorul unor persoane apropiate, care ar fi avut sarcina să monitorizeze punerea în aplicare a dispozițiilor acestuia.

Membrii grupării ar fi lucrat  initial  în firma „mamă”, însă ulterior,  din dispoziţia liderului, ar fi fost folosiţi ca administrator sau asociaţi ai unor societăţi comerciale, multe din ele de tip ,,fantomă”.

De asemenea din gruparea infracțională mai făceau parte persoane care aveau diverse roluri în firmă, ca de exemplu recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă sau asigurarea legăturii între membrii grupării.

Totodată, gruparea infracțională ar fi fost sprijinită de persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari, persoane care, cu bună ştiinţă ar fi acceptat să fie înfiinţate firme pe numele sau la adresa lor sau persoane care ar fi acceptat transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale.

Liderul grupării ar fi coordonat și una-două societăţi comerciale care desfășurau o activitate comercială relativ corectă şi care participa şi de regulă câştiga licitaţii având ca obiect asigurarea pazei la diferite obiective.

Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate ar fi fost transferată către societăţile comerciale de tip fantomă, care nu ar fi plătit niciun fel de impozite la stat, fiind utilizate temporar, iar ulterior radiate.

De asemenea, ulterior angajații societăților ”curate” ar fi fost transferați către societățile ”fantomă”, în baza unor contracte, în care acestea din urmă ar fi preluat și obligatiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forță de muncă).

În cauză sunt cercetate 55 de  persoane fizice si juridice, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire, aderare și sprijinire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de aproape 25.000.000 de lei.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Romîn de Informații.

 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0980 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039324 (s)